Μαΐου 31, 2011

Ισημερινός παρέλαβε τρία μαχητικά αεροσκάφη Cheetah

Ισημερινός παρέλαβε τρία μαχητικά αεροσκάφη Cheetah


Μαχητικό αεροσκάφος Cheetah E
Φωτογραφία του  DanieVDM
Η Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας του Ισημερινού παρέλαβε τα τρία πρώτα νοτιοαφρικανικά μαχητικά αεροσκάφη Atlas Cheetah, αναφέρει η El Universo. Η παράδοση των αεροσκαφών πραγματοποιήθηκε στις 30 Απριλίου 2011 στην βάση της βιομηχανίας της Νότιας Αφρικής Denel Aviation, ωστόσο η είδηση δημοσιεύθηκε μόλις τώρα. Αναμένεται τα μαχητικά αεροσκάφη να καταφτάσουν στον Ισημερινό σήμερα στις 31 Μαΐου 2011 και να ενταχθούν στην 21η Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική  Βάση Taura στην πόλη Guayaquil.

Το Υπουργείο Άμυνας του Ισημερινού υπέργραψε συμφωνία για την παραλαβή 12 μαχητικών αεροσκαφών Cheetah στα μέσα Δεκεμβρίου 2010. Η αξία της συναλλαγής έφτασε τα 78,5 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας ο Ισημερινός θα παραλάβει αεροσκάφη που έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας από την Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Αφρικής το 2008. Αυτά τα μαχητικά θα περάσουν από επισκευές και εκσυγχρονισμό πριν την τελική παράδοση στον Ισημερινό. Η μεταφορά τους θα γίνει δια θαλάσσης σε αποσυναρμολογημένη κατάσταση.
 Τα υπόλοιπα 9 νοτιοαφρικανικά μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν στην Πολεμική Αεροπορία του Ισημερινού μέχρι το τέλος του 2011.

Το μαχητικό Atlas Cheetah έχει αναπτυχθεί από την νοτιοαφρικανική βιομηχανία στην βάση του γαλλικού Dassault Mirage III και αυτήν τη στιγμή χρησιμοποιείται μόνο από τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισημερινού, ενώ προηγουμένως υπηρετούσε στην Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Αφρικής από 1986 μέχρι το 2008. Τρεις διαφορετικές εκδοχές είχαν κατασκευαστεί, το διθέσιο Cheetah D και τα μονοθέσια Cheetah E και Cheetah C. Το αεροσκάφος μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 2400 χλμ/ώρα και να πραγματοποιεί πτήσεις σε απόσταση 2600 χιλιομέτρων. Το μαχητικό είναι οπλισμένο με δύο κανόνια των 30 χιλιοστών, με καθοδηγούμενους και μη πυραύλους καθώς και αεροπορικές βόμβες διαφόρων ειδών.

Η κυβέρνηση του Ισημερινού προσπαθεί να πραγματοποιήσει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών του εξοπλισμών κάτω από πίεση σοβαρής έλλειψης πόρων, που προβλέπει ο αμυντικός προϋπολογισμός. Αφορμή για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών εξοπλισμών του Ισημερινού υπήρξε η όξυνση των σχέσεων με την Κολομβία το 2008. Το 2009 ο Ισημερινός έλαβε δώρο από την Βενεζουέλα 6 μαχητικά αεροσκάφη Dassault Mirage 50.

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με την Flightglobal MiliCAS, η Πολεμική Αεροπορία του Ισημερινού είναι εξοπλισμένη με 21 μαχητικά αεροσκάφη A-37, 8 IAI Kfir C2, 3 Mirage 50EV, 11 Mirage F1JA, 13 εκπαιδευτικά Beechcraft T-34 Mentor и 12 EMB-314. Πάνω από τα μισά από τα προαναφερθέντα αεροπλάνα βρίσκονται σε μη κατάλληλη για πραγματοποίηση πτήσεων κατάσταση.

Ερασιτεχνικό βίντεο από τις πτήσεις του μαχητικού αεροσκάφους Cheetah ως μέρος της Πολεμικής Αεροπορίας της Νότια Αφρικής: 

Η Σουηδία αγόρασε ελικόπτερα Black Hawk

Η Σουηδία αγόρασε ελικόπτερα Black Hawk


UH-60 Black Hawk στο Παρίσι, 2005
Φωτογραφία του  David Monniaux
Η Αμερικανική εταιρία Sikorsky έλαβε συμβόλαιο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για την παράδοση 15 ελικοπτέρων πολλαπλών χρήσεων UH-60M Black Hawk στο Υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας, αναφέρει η Defense Aerospace. Η αξία της συναλλαγής έφτασε τα 207,1 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας όλα τα ελικόπτερα θα παραδοθούν στην Σουηδία μέχρι το τέλος του 2012. Η Σουηδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που αγόρασε τα ελικόπτερα Black Hawk. Η Διεύθυνση Στρατιωτικής Συνεργασίας του Πενταγώνου (DSCA) ενημέρωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ για αίτηση αγοράς των 15 ελικοπτέρων Black Hawk στις αρχές Νοεμβρίου 2010. Η αξία της μελλοντικής, τότε, συμφωνίας με την Σουηδία είχε εκτιμηθεί στα 546 εκατομμύρια δολάρια και περιλάμβανε την παράδοση επιπλέον εξοπλισμού για τα ελικόπτερα και τα έξοδα παράδοσης του υλικού στον αγοραστή. Στην παραγγελία, επίσης, περιλαμβανόντουσαν επιπλέον 34 κινητήρες T700-GE-701D.

Το Υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας πήρε την τελική απόφαση για την αγορά των αμερικανικών ελικοπτέρων  UH-60M Black Hawk στις αρχές Απριλίου 2011. Από τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας για την χρηματοδότηση της συμφωνίας είχαν παραχωρηθεί 4,7 δισεκατομμύρια κορόνες (755 εκατομμύρια δολάρια). Από το συγκεκριμένο ποσό οι στρατιωτικοί σκοπεύουν να αγοράσουν και την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων μέχρι το 2020, καθώς και την προετοιμασία και την κατάρτιση των Σουηδών πιλότων.

Το ελικόπτερο UH-60M Black Hawk μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 310 χλμ/ώρα, ενώ η επιχειρησιακή του εμβέλεια φτάνει τα 590 χιλιόμετρα. Το Black Hawk είναι σχεδιασμένο για την μεταφορά φορτίων μάζας 1,2 τόνων μέσα στο εσωτερικό του ή μέχρι 4 τόνους με εξωτερική σύνδεση. Το αμερικάνικο ελικόπτερο μπορεί να οπλιστεί με 2 πολυβόλα διαμετρήματος 2,62 και 12,7 χιλιοστών, με σύστημα ναρκοθέτησης καθώς και με καθοδηγούμενους και μη  πυραύλους.

Η Βενεζουέλα θα εξοπλιστεί με ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα BMP-3 και BTR-80

Η Βενεζουέλα θα εξοπλιστεί με ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα BMP-3 και BTR-80


Ρωσικό αμφίβιο όχημα μάχης πεζικού BMP-3
Το Υπουργείο Άμυνας της Βενεζουέλας μέχρι το τέλος του 2011 σκοπεύει να σχηματίσει την 25η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού, η οποία θα εξοπλιστεί με αμφίβια τεθωρακισμένα οχήματα μάχης (ΤΟΜΑ) πεζικού BMP-3 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) BTR-80 ρωσικής κατασκευής, αναφέρει η Infodefensa. Ο σχηματισμός της στρατιωτικής ταξιαρχίας θα γίνει στα πλαίσια του αμυντικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2011. Η 25η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού θα βασίζεται στην La Fría της επαρχίας Táchira στην Βενεζουέλα και θα αποτελέσει μέρος της 2ης μεραρχίας πεζικού. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προηγουμένως έχει ξοδέψει γύρω στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια για εισαγωγές στρατιωτικών εξοπλισμών και πολεμικών μηχανών. Συγκεκριμένα, από την Ρωσία έχουν αγοραστεί 92 άρματα μάχης T-72M1M, 240 τεθωρακισμένα αμφίβια οχήματα BMP-3 και BTR-80. Συν των άλλων, το Υπουργείο Άμυνας της Βενεζουέλας σχεδίαζε να αγοράσει πυραυλικά συστήματα πολλαπλών ρίψεων BM-30 Smerch και αντιαεροπορικά συστήματα S-300.

Τεθωρακισμένο αμφίβιο όχημα μεταφοράς προσωπικού BTR-80
Τον Οκτώβριο του 2010 η Ρωσία συμφώνησε να χορηγήσει στην Βενεζουέλα εξαγωγικό δάνειο μεγέθους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά στρατιωτικών εξοπλισμών και οπλικών συστημάτων ρωσικής κατασκευής. Ποιους ακριβώς στρατιωτικούς εξοπλισμούς ήθελε να προμηθευτεί η Βενεζουέλα με τα λεφτά που της δανείστηκαν, δεν διευκρινίζεται. Από τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν, έγινε γνωστό πως η Ρωσία παρέδωσε στην Βενεζουέλα 1800 ατομικά φορητά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα 9K338 Igla-S (ή SA-24 Grinch κατά την ορολογία του ΝΑΤΟ).

Ρωσικό ελικόπτερο Mi-35M των Ένοπλων Δυνάμεων
της Βενεζουέλας
Τα τελευταία μερικά χρόνια η Βενεζουέλα αγόρασε από την Ρωσία στρατιωτικούς εξοπλισμούς αξίας 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει 24 μαχητικά αεροσκάφη Su-30MK2B, ελικόπτερα Mi-17B5, Mi-26T6 και Mi-35M2 καθώς και 100 χιλιάδες ημιαυτόνομα όπλα πεζικού Kalashnikov AK-103. Ενώ τo 2009, η Ρωσία είχα χορηγήσει στην Βενεζουέλα δάνειο 2.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά από την ίδια 92 άρματα μάχης Τ-72 και κάποιας ποσότητας πυραυλικών συστημάτων πολλαπλών ρίψεων BM-30 Smerch.

Μαΐου 30, 2011

Η έκδοση του ινδικού μαχητικού Tejas για αεροπλανοφόρο θα πετάξει τον Ιούλιο

Η έκδοση του ινδικού μαχητικού Tejas για αεροπλανοφόρο θα πετάξει τον Ιούλιο


Ινδικό μαχητικό αεροσκάφος Tejas σε επιδείξεις
Ο οργανισμός αμυντικών ερευνών και ανάπτυξης της Ινδίας (DRDO) σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις της εκπαιδευτικής-πολεμικής έκδοσης για αεροπλανοφόρο του ελαφριού μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών χρήσεων Tejas τον Ιούλιο του 2011, ανακοίνωσε το DNA India. Προς το παρόν το πρώτο πρωτότυπο του μαχητικού αεροσκάφους περνάει από έναν κύκλο επίγειων δοκιμών. Μέχρι στιγμής το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας έχει παραγγείλει έξι από τα καινούργια ελαφριά αεροσκάφη, τα οποία θα παραδοθούν στους στρατιωτικούς μέχρι το 2014. Η πρώτη παρουσίαση του νέου ινδικού μαχητικού έγινε το 2010, ενώ είχε ανακοινωθεί επίσης, ότι μέσα στο 2011 θα πετάξει για πρώτη φορά και η μονοθέσια εκδοχή του Tejas για αεροπλανοφόρο. Η μονοθέσια εκδοχή του Tejas αυτήν την στιγμή περνάει δοκιμασίες από την Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας και υπολογίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2012 θα αποτελέσει μέρος του εξοπλιστικού της προγράμματος.

Από την εκδοχή του μαχητικού αεροσκάφους που προορίζεται για την Αεροπορία η εκδοχή αεροπλανοφόρου διαφοροποιείται με την ύπαρξη πιο μεγάλου σασί, με λίγο πιο χαμηλωμένο το μπροστινό μέρος  της ατράκτου για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα, με γάντζο προσνήωσης και με μια πιο αναπτυγμένη μηχανοποίηση των φτερών για την εξασφάλιση της απαραίτητης δύναμης άνωσης κατά την διάρκεια προσνήωσης σε αεροπλανοφόρο. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι σχεδιασμέμενο για προσνηώσεις σε αεροπλανοφόρα τύπου Short Take Off που φέρουν σύστημα ski jump. Σύμφωνα με την DRDO το αεροσκάφος Tejas θα εξοπλίζεται με κινητήρες General Electric F404-IN20.

Αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας Viraat
Η Ινδία αυτήν την στιγμή, έχει στην διάθεσή της ένα ενεργό αεροπλανοφόρο κατηγορίας STOVL (Short Take-Off and Vertical Landing), το αεροπλανοφόρο «Viraat», που είναι το πρώην αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας HMS «Hermes», το οποίο είναι εξοπλισμένο με 12-18 μαχητικά Sea Harrier, που μπορούν να γίνουν 30 αν αφαιρεθούν τα ελικόπτερα. Υπό κατασκευή, επίσης, βρίσκεται στην Ινδία το αεροπλανοφόρο «Vikramaditya», που στην ουσία είναι η βαθιά ανακατασκευή του ρωσικού Admiral Gorshkov που πουλήθηκε το 2004 για να μετατραπεί σε αεροπλανοφόρο κατηγορίας STOBAR (short take off but arrested recovery).

Βίντεο με στιγμιότυπα από τις δοκιμαστικές πτήσεις του Ινδικού ελαφριού μαχητικού αεροσκάφους Tejas:
 

Μαΐου 28, 2011

Το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχίσει την παραγωγή νοτιοαφρικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων

Το Αζερμπαϊτζάν θα συνεχίσει την παραγωγή νοτιοαφρικανικών τεθωρακισμένων οχημάτων


Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν επέκτεινε την συμφωνία για την συμπαραγωγή τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού με την νοτιοαφρικανική εταιρία Paramount Group, δήλωσε η Defense Aerospace. Σύμφωνα με τους όρους της νέας συμφωνίας, στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, το Μπακού, μέχρι το τέλος του 2012 θα έχουν κατασκευαστεί 30 τεθωρακισμένα οχήματα Marauder και 30 Matador. Όλα τα οχήματα θα είναι εξοπλισμένα με σύστημα προστασίας κατά των ναρκών. Η πρώτη συμφωνία για συμπαραγωγή με την βιομηχανία της Νότιας Αφρικής Paramount Group είχε υπογραφεί το 2009 και αναφερόταν στον εξοπλισμό των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν με 50 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Προς το παρόν, η κοινή επιχείριση που βρίσκεται  στο Μπακού, έχει ήδη παραδώσει στις Ένοπλες Δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν 15 τεθωρακισμένα οχήματα Marauder και άλλα τόσα Matador. Τα υπόλοιπα 20 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του 2011.

Αυτή την στιγμή το Αζερμπαϊτζάν έχει δρομολογήσει ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα του στρατού για την παράδοση νέου στρατιωτικού υλικού και οπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις του. Προηγουμένως είχε γίνει γνωστό, ότι το Υπουργείο άμυνας της χώρας σκοπεύει να υπογράψει συμφωνία με το Ερευνητικό Κέντρο "Λουτς" ("Луч") της Ουκρανίας για την συμπαραγωγή αντιαρματικών πυραυλικών συστημάτων "Skif" και "Barier". Εκτός αυτών, γίνονται συνομιλίες με την τσεχική εταιρία Aero Vodochody για την ανάπτυξη συμπαραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών L-159 ALCA.

Επίσημα βίντεο από την παρουσίαση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού Matador και Marauder της βιομηχανίας Paramount Group της Νότιας Αφρικής:

Μαΐου 27, 2011

Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας παρέλαβε το πρώτο F-16 τουρκικής κατασκευής

Η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας παρέλαβε το πρώτο F-16 τουρκικής κατασκευής


F-16C της Τουρκίας κατά την διάρκεια άσκησης
"Αετός της Ανατολίας"
Η Τουρκική στρατιωτική βιομηχανία Turkish Aerospace Industries σε συνεργασία με την αμερικάνικη  Lockheed Martin παρέδωσε στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας το πρώτο μαχητικό αεροσκάφος F-16 Fighting Falcon Block 50, συναρμολογημένο σε εργοστάσιο στην Άγκυρα, αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Lockheed Martin. Συνολικά, η Τουρκία θα παραλάβει 30 από τα νέα μαχητικά παντός καιρού πολλαπλών χρήσεων. Η παράδοση των υπόλοιπων 29 αεροσκαφών θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012.

Το Κογκρέσο των ΗΠΑ  ενέκρινε την συναρμολόγηση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία για την Πολεμική Αεροπορία της τον Οκτώβριο του 2006. Σύμφωνα με την τουρκική έκδοση Today's Zaman, η Τουρκία είχε παραγγείλει 50 μαχητικά F-16 Block 50. Τον Μάρτιο του 2009 η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας αποφάσισε να εξοπλιστεί με επιπλέον 30 αμερικανικά μαχητικά συνολικής αξίας 1.7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή την στιγμή η Τουρκία είναι εξοπλισμένη με 172 μαχητικά F-16C, τα 152 από τα οποία είχαν αγοραστεί την περίοδο 1987 - 1995. Τα αεροσκάφη αυτά έχουν περάσει από μια σειρά εκσυγχρονισμών. Η τελική συναρμολόγηση αρκετών αμερικανικών μαχητικών πραγματοποιούνταν σε εργοστάσιο της Άγκυρας. Επειδή η τουρκική στρατιωτική βιομηχανία διαθέτει της απαιτούμενες παραγωγικές δυνατότητες, ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν επίσης πραγματοποιείται στην Άγκυρα.

Μαΐου 26, 2011

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας εκτόξευσε επιτυχώς τον πυρηνικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο "Sineva"

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας εκτόξευσε επιτυχώς τον πυρηνικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο "Sineva"


Το στρατηγικό πυρηνικό πυραυλικό υποβρύχιο, "Εκατερινμπουργκ" του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας, στις 20 Μαϊου έκανε επιτυχής εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου "Sineva" (Синева), αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιντερφαξ", ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Igor Konashenkov.

"Η εκτόξευση πυραύλων έγινε από την περιοχή της Θάλασσας του Μπάρεντς από το στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο K-84 Yekaterinburg. Μέσα στον υπολογισμένο χρόνο οι πύραυλοι "Sineva" έφτασαν και έπληξαν το πεδίο βολών "Kura na Kamchatke"" - δήλωσε ο αξιωματικός. Πρόσθεσε, επίσης, πως η εκτόξευση αυτή ήταν στα πλαίσια ενός προγράμματος δοκιμών της αξιοπιστίας του στρατηγικού πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Ενώ σύμφωνα με της τελευταίες ανακοινώσεις των ρωσικών στρατιωτικών παραγόντων, ανάμεσα στους εκτοξευμένους πυραύλους είναι και νέος διηπειρωτικός στρατηγικός πύραυλος "Liner", τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα, ωστόσο θεωρείται πως είναι η βαθιά εκσυγχρονισμένη εκδοχή του RSM-54 Sineva  

Ο ρωσικός στρατηγικός πυρηνικός πύραυλος R-29RMU Sineva, αποκαλούμενος και RSM-54, είναι ένας πύραυλος υγρών καυσίμων για εκτόξευση από υποβρύχια και αποτελεί μέρος των ρωσικών στρατιωτικών εξοπλισμών από το 2007. Το μήκος του είναι περίπου 15 μέτρα, διάμετρος 1.9 μέτρα και έχει μάζα εκκίνησης πάνω από 40 τόνους. Το πυραυλικό σύστημα "Σινεβά" επιτρέπει ταυτόχρονη ή και μεμονωμένη εκτόξευση πυραύλων από υποβρύχια κινούμενα σε βάθος μέχρι 55 μέτρα και με τα ταχύτητα μέχρι 7 κόμβους. Έχει σχεδιαστεί για χρήση από υποβρύχια τύπου Delta IV, τα οποία είναι εξοπλισμένα με 16 τέτοιους πυραύλους. Υπολογίζεται ότι ο πύραυλος θα βγει εκτός υπηρεσίας μόλις το 2030 και σύμφωνα με το εξοπλιστικό σχέδιο θα κατασκευαστούν περίπου 100. Για το ΝΑΤΟ φέρει την κωδική  ονομασία SS-N-23 Skiff.

Το στρατηγικό πυρηνικό  πυραυλικό υποβρύχιο K-84 Yekaterinburg του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας έχει μήκος  167 μέτρα, πλάτος 12 μέτρα και εκτοπισμό 12000 τόνους. Μέγιστο βάθος κατάδυσης 400 μέτρα, πλήρωμα 140 άτομα. Ο βασικός στόχος αυτής της κατηγορίας υποβρυχίων είναι η πυρηνική αποτροπή, καθώς λόγω της κατασκευής τους λειτουργούν σε συνθήκες stealth και δίνουν την δυνατότητα είτε της πυρηνικής αντεπίθεσης είτε της "επίθεσης έκπληξη"από οποιαδήποτε γωνία του κόσμου.

Βίντεο σύγκρισης χαρακτηριστικών των καλύτερων γνωστών ρωσικών στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων:

Μαΐου 21, 2011

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα εξοπλιστεί με νέο κατασκοπευτικό αερόστατο

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα εξοπλιστεί με νέο κατασκοπευτικό αερόστατο

Σχεδιάγραμμα με τους τρόπους χρήσης του στρατιωτικού
κατασκοπευτικού αερόστατου "Blue Devil 2"

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, από τον Φεβρουάριο του 2012 θα συμπληρώσει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της με ένα νέο μαλακό κατασκοπευτικό πηδαλιουχούμενο αερόστατο Blue Devil 2 (Μπλε Διάβολος 2), αναφέρει η Aviation Week. Συμβόλαιο για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός αναγνωριστικού αερόστατου αξίας 82.6 εκατομμύρια, είχε υπογραφεί με την εταιρία MAV6 ήδη από τον Οκτώβριο του 2010. Η πρώτη πτήση του Blue Devil 2 αναμένεται για τον φετινό Σεπτέμβρη. Το νέο πηδαλιουχούμενο αερόστατο θα επανδρώνεται προαιρετικά, θα μπορεί να ελέγχεται είτε από πιλότο που θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο τμήμα του, είτε από επίγειο χειριστή. Το μήκος του ωφέλιμου για φορτία τμήματός του θα είναι 7 μέτρα, το πλάτος 3 μέτρα και το ύψος 2.1 μέτρα. Το σύγχρονο αυτό στρατιωτικό αερόστατο θα είναι εξοπλισμένο με περισσότερους από μια ντουζίνα αισθητήρες, όπως ηλεκτρονικο-οπτικές και υπέρυθρες κάμερες υψηλής ευκρίνειας και σύστημα ραδιοηλεκτρονικής κατασκοπείας και τηλεπικοινωνιών.

Ο αμερικάνικος κατασκοπευτικός διάβολος θα έχει την δυνατότητα να ακούει τις επίγειες συνομιλίες και να παρακολουθεί την κίνηση μονάδων σε συγκεκριμένες περιοχές. Πιθανολογείται πως προορίζεται για να υπηρετήσει στο Αφγανιστάν. Το αερόστατο Blue Devil 2 θα έχει αυτονομία πτήσης 5 ημέρες και η κύρια ιδέα του είναι να απαιτείται λιγότερο προσωπικό στο έδαφος, μιας και η επεξεργασία των δεδομένων θα πραγματοποιείται πλέον από τον υπερυπολογιστή του αερόστατου, το οποίο ύστερα θα μεταβιβάζει τις έτοιμες πληροφορίες στις στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ, καθώς και η αποσυμφόρηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Προηγουμένως, στα πλαίσια του προγράμματος Blue Devil, είχε αναπτυχθεί κατασκοπευτικό αεροσκάφος Blue Devil 1, που παραδόθηκε στους στρατιωτικούς τον Δεκέμβριο του 2010. Το αεροσκάφος είχε δημιουργηθεί στην βάση του αεροπλάνου Hawker Beechcraft King Air 90 και είναι εξοπλισμένο σχεδόν με τις ίδιες συσκευές αναγνώρισης και παρακολούθησης με τον Blue Devil 2. Το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αερόχημα αντιμετοπίζεται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μόνο ως ενδιάμεσος κρίκος. Οι στρατιωτικοί σκοπεύουν να απορρίψουν το Blue Devil 1 μόλις αρχίσουν να εξοπλίζονται με το Blue Devil 2.

Μαΐου 18, 2011

Η Ρωσία θα εξοπλίσει την Ουρουγουάη με τεθωρακισμένα οχήματα "Τίγρης"

Η Ρωσία θα εξοπλίσει την Ουρουγουάη με τεθωρακισμένα οχήματα "Τίγρης"


Ρωσικό GAZ-2330-36 των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας
Η Ουρουγουάη αποφάσισε να αποκτήσει μια παρτίδα ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων πολλαπλών χρήσεων "Tiger". Σύμφωνα με την "Ιντερφαξ", το ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κρατικής εταιρίας "Ρωστεχνολόγια" Anatoly Zuev από την Αργεντινή. Κατά τον Zuev, το συμβόλαιο που έχει υπογραφεί στις 28 Απριλίου είναι πολιτικό. "Το Υπουργείο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ουρουγουάης ευελπιστεί ότι τα συγκεκριμένα τεθωρακισμένα οχήματα θα το βοηθήσουν να καταπολεμήσει το αυξανόμενο εμπόριο ναρκωτικών" - είπε ο εκπρόσωπος της "Ρωστεχνολόγια". Ωστόσο δεν προσδιόρισε ούτε την αξία της συμφωνίας ούτε τον αριθμό των οχημάτων που θα παραδοθούν στην Ουρουγουάη.

Η Ουρουγουάη αποτελεί την πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που αποφάσισε να αγοράσει τεθωρακισμένα οχήματα "Tiger". Όπως υπενθύμισε ο Zuev, νωρίτερα τα οχήματα πέρασαν από δοκιμασίες στην Βραζιλία, αλλά καμία συμφωνία δεν έχει υπογραφεί ακόμα με την χώρα.

Σύμφωνα με τον  Zuev, η Ουρουγουάη είναι μια από τις αγορές-βιτρίνες των ρωσικών εξοπλισμών στην Νότια Αμερική. Η πώληση των οχημάτων "Ural" στην Λατινική Αμερική επίσης είχε ξεκινήσει από την Ουρουγουάη. Στα δέκα περίπου χρόνια στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας Ρωσίας και Ουρουγουάης έχουν συναφθεί περισσότερα από ντουζίνα συμβόλαια. Το παρόν συμβόλαιο είναι το πρώτο που υπογράφεται με το Υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Το τεθωρακισμένο όχημα πολλαπλών χρήσεων GAZ-2330 "Tiger" (Тигр) είναι σχεδιασμένο έτσι που να μπορεί να κινείται σχεδόν σε κάθε έδαφος υπό θερμοκρασίες από -15 έως +50 και μπορεί να φτάνει τα 140 χλμ/ώρα. Το GAZ-2330 αποτελεί την πολιτική έκδοση του στρατιωτικού τεθωρακισμένου οχήματος αυξημένης ευκινησίας GAZ-2975, που και αυτό φέρει την ονομασία "Tigr" - Τίγρης. Μπορεί να μεταφέρει 6 με 9 άτομα ή 1.2 τόνους φορτίων, ανάλογα με την έκδοση. Στην συγκεκριμένη έκδοση, το πλήρωμα του τεθωρακισμένου οχήματος μπορεί να ανοίγει πυρ από προσωπικό οπλισμό από την μπουκαπόρτα στην οροφή ή από ειδικές σχισμές στα πλάγια ή από τα παράθυρα, τα οποία ανοίγουν σε περίπτωση ανάγκης. Το κόστος ενός GAZ-2330 "Tiger", το οποίο παράγεται μαζικά από το 2005, φτάνει περίπου τις 300.000 δολάρια.

Βίντεο με επιδείξεις εκτός δρόμου κίνησης του  GAZ-2975 "Tigr":

Το ρωσικό Su-35S μαζικής παραγωγής έκανε την πρώτη του πτήση

Το ρωσικό Su-35S σειριακής παραγωγής έκανε την πρώτη του πτήση


Su-35S στην έκθεση στρατιωτικών εξοπλισμών "МАКС-2009"
Το πρώτο  Su-35S (Су-35С) σειριακής παραγωγής, προοριζόμενο για παράδοση στην Αεροπορία της Ρωσίας, στις 3 Μαΐου 2011 έκανε την πρώτη του πτήση, αναφέρει η "ΡΙΑ Νόβοστι" (РИА Новости). Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-35S, ή αλλιώς Flanker-E κατά την κωδική ονομασία του NATO, πέρασε στον αέρα μιάμιση ώρα και η πρώτη πτήση της μαζικά παραγόμενης έκδοσης κρίθηκε απόλυτα επιτυχής. Κατά την διάρκεια της πρώτης πτήσης το βαρύ ρωσικό μαχητικό πολλαπλών χρήσεων υποβαλλόταν σε δοκιμασίες κινητήρων, σταθερότητας και ευκολίας χειρισμών. Σύμφωνα με το στρατιωτικό σκέλος της εταιρίας "Sukhoi", το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας αναμένεται να εξοπλιστεί με το πρώτο Su-35S αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργοστασιακών δοκιμασιών του μαχητικού αεροσκάφους.

Η ρωσική αεροναυπηγική βιομηχανία "Sukhoi" ήδη έχει ολοκληρώσει τις προκαταρκτικές δοκιμασίες των πρωτοτύπων των μονοθέσιων Su-35, κατά την διάρκεια των οποίων επιβεβαιώθηκαν όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του μαχητικού. Νωρίτερα, το Su-35S είχε σταλεί σε κοινές κρατικές δοκιμασίες όλων των ειδών ενόπλων δυνάμεων, ανάλογα με τα αποτελέσματα των οποίων η Ρωσική Αεροπορία θα γνωμοδοτήσει για το κατά πόσο το νέο ρωσικό μαχητικό πολλαπλών χρήσεων αντιστοιχεί στις απαιτήσεις των στρατιωτικών. Συνολικά, η Αεροπορία της Ρωσίας σκοπεύει να αποκτήσει 48 Su-35S μέχρι το 2015.

Η αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Su-35S για την Ρωσική Αεροπορία πραγματοποιείται μέσα στα πλαίσια του κρατικού προγράμματος στρατιωτικών εξοπλισμών της Ρωσίας για τα έτη 2011-2020, ο συνολικός όγκος χρηματοδότησης του οποίου φτάνει τα 20 τρισεκατομμύρια ρούβλια. Αναμένεται, ότι μετά την παραλαβή όλων των μαχητικών που έχουν παραγγελθεί, μετά το 2015 θα υπογραφεί άλλο ένα συμβόλαιο για την παραλαβή ακόμη 48 Su-35S από την "Sukhoi".

To ρωσικό Su-35S χαρακτηρίζεται ως μαχητικό "4++" γενιάς μεγάλης εμβέλειας δράσης. Το μονοθέσιο αυτό αεροσκάφος μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 2500 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ η εμβέλεια πτήσης του φτάνει τα 3400 χιλιόμετρα. Το ρωσικό μαχητικό τέταρτης γενιάς είναι εξοπλισμένο με ένα εσωτερικό πυροβόλο GSh-30 και έχει 12 σημεία σύνδεσης επιπλέον οπλισμού, συμπεριλαμβανομένων και των πυραύλων και βομβών. Η διάρκεια ζωής του είναι 6000 ώρες πτήσεων και ο χρόνος υπηρεσίας φτάνει τα 30 χρόνια.

Ερασιτεχνικό βίντεο σύγκρισης πτητικών ικανοτήτων του ρωσικού μαχητικού Su-35 και του αμερικανικού F-22 Raptor.

Επίσημο βίντεο από την "Sukhoi" επίδειξης ικανοτήτων του ρωσικού μαχητικού Su-35S με την χρήση τρισδιάστατων γραφικών.

Μαΐου 08, 2011

To μη επανδρωμένο αερόχημα μάχης Phantom Ray πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση

To μη επανδρωμένο αερόχημα μάχης Phantom Ray πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση


Μη επανδρωμένο stealth μαχητικό αερόχημα Phantom Ray
(C) Boeing
To μη επανδρωμένο μαχητικό αερόχημα τεχνολογίας stealth Phantom Ray, που αναπτύσσει ο Αμερικάνικος αεροναυπηγικός κολοσσός Boeing, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση, αναφέρει το δελτίο τύπου της εταιρίας. Οι πρώτες θερινές δοκιμαστικές πτήσεις του αεροχήματος πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου του 2011, όμως, η Boeing τις ανακοίνωσε μόλις τώρα. To Phantom Ray έκανε δοκιμαστική πτήση από την βάση της Αεροπορίας των ΗΠΑ Edwards στην Καλιφόρνια. To stealth μη επανδρωμένο μαχητικό αερόχημα πέρασε στον αέρα 17 λεπτά.

Κατά την διάρκεια της πρώτης του πτήσης, το αερόχημα Phantom Ray ανέβηκε στο ύψος 2300 μέτρων και ανέπτυξε ταχύτητα 178 κόμβων (329.7 χλμ/ώρα), ενώ δοκιμάστηκαν επίσης και τα κύρια πτητικά χαρακτηριστικά του μη επανδρωμένου αεροχήματος,  το οποίο τον προσεχή χρόνο θα κάνει ακόμα μερικές δοκιμαστικές πτήσεις. Τον Μάρτιο του 2011 το Phantom Ray πέρασε στις ΗΠΑ μια σειρά επίγειων δοκιμασιών, για να διαπιστωθεί πως το stealth μαχητικό ανταποκρίνεται στην τροχοδρόμηση,  εξ αποστάσεως καθοδήγηση και ανταλλαγή πληροφοριών.

Το μη επανδρωμένο μαχητικό αερόχημα τεχνολογίας stealth Phantom Ray έχει άνοιγμα φτερών 15.2 μέτρα, μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 980 χλμ/ώρα και ο σχεδιασμός του αποσκοπεί στην μέγιστη δυνατή απόκρυψή του από τα εχθρικά ραντάρ, για αποστολές βαθιάς κρούσης ακριβείας σε στόχους εντός περιοχών υψηλού κινδύνου στην εχθρική ενδοχώρα.  Στο εσωτερικό του stealth μαχητικού αεροχήματος θα υπάρχουν χωριστά τμήματα για οπλισμό που μπορεί να φτάσει τους 2 τόνους, αν τα τα χαρακτηριστικά των οπλισμών που μπορεί να δεχτεί δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα. Το μαχητικό Phantom Ray θα έχει αυτονομία πτήσης μέχρι 16-18 ώρες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορεί να ανεφοδιάζεται με καύσιμα στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Boeing, το μη επανδρωμένο μαχητικό Phantom Ray έχει αναπτυχθεί τα προηγούμενα 2,5 χρόνια με έξοδα της ίδιας της εταιρίας και δεν αποτελεί ακόμα μέρος του στρατηγικού εξοπλιστικού προγράμματος των ΗΠΑ. Οι κύριοι επιχειρησιακοί στόχοι του stealth αεροχήματος είναι η καταστροφή εχθρικών μέσων αεράμυνας, κατασκοπεία, αναγνώριση και διεξαγωγή ραδιοηλεκτρονικού πολέμου.

Επίσημο βίντεο της Boeing από την δοκιμαστική πτήση του μη επανδρωμένου stealth μαχητικού αεροχήματος Phantom Ray:

Η Τουρκία θα αρχίσει εξαγωγές του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού Arma

Η Τουρκία θα αρχίσει εξαγωγές του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού Arma


Αμφίβιο θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Arma
(C) Otokar
Η Τουρκική βιομηχανία Otokar ανέπτυξε την έκδοση προς εξαγωγή του τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού Arma, η οποία θα παρουσιαστεί δημόσια στις 10 Μαΐου 2011 στην έκθεση στρατιωτικών εξοπλισμών IDEF-2011 που διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με την  Defense Aerospace, το τουρκικό όχημα μεταφοράς προσωπικού, μπορεί μέσα στους επόμενους δύο μήνες να λάβει μέρος σε τουλάχιστον δυο διαγωνισμούς εξοπλιστικών προγραμμάτων για την απόκτηση τεθωρακισμένων οχημάτων. Ποια κράτη θα περιλάβουν στα εξοπλιστικό τους πρόγραμμα το ΤΟΜΠ Arma δεν προσδιορίζεται.

Το τουρκικό αμφίβιο θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού Arma έχει μάζα 18.5 τόνους και μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 105 χλμ/ώρα. Το 6x6 αμφίβιο όχημα είναι σχεδιασμένο για την μεταφορά 2 χειριστών και 8 στρατιωτών. Το μήκος του θωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού της Τουρκίας είναι 6.4 μέτρα, το πλάτος 2.7 μέτρα, ενώ το ύψος 2.2 μέτρα. Η κανονική έκδοση είναι πλήρως συμβατή για την αερομεταφορά του οχήματος από ένα μεταγωγικό C-130. Η τροποποιημένη έκδοση προς εξαγωγή θα είναι 8x8 και παρόλο που είχε αναπτυχθεί αποκλειστικά για εξαγωγές, είναι πιθανό το όχημα μεταφοράς προσωπικού Arma 8x8 να αποτελέσει μέρος των στρατιωτικών εξοπλισμών και της ίδιας της Τουρκίας.

Η τουρκική βιομηχανία Otokar υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο για την εξαγωγή του ΤΟΜΠ Arma 6x6 τον Δεκέμβριο του 2010. Η αξία της συμφωνία υπολογίζεται στα 10.6 εκατομμύρια δολάρια. Η ονομασία της χώρας αγοραστή δεν έχει αποκαλυφθεί. Ο αγοραστής θα ξεκινήσει την παραλαβή από την Τουρκία των θωρακισμένων αμφίβιων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού από το 2012.

Βίντεο από τις δοκιμασίες του τουρκικού οχήματος μεταφοράς προσωπικού:

Μαΐου 07, 2011

Η Τουρκία κατασκεύασε το πρωτότυπο του δικού της κύριου άρματος μάχης

Η Τουρκία κατασκεύασε το πρωτότυπο του δικού της κύριου άρματος μάχης


3D σχέδιο του Κύριου Άρματος Μάχης Altay
Φωτογραφία από www.otokar.com.tr
Η Τουρκία δημιούργησε το πρώτο πρωτότυπο του δικού της κύριου άρματος μάχης τρίτης γενιάς Altay, ανακοίνωσε η Defence Talk. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Vecdi Gonul το καινούργιο άρμα μάχης θα παρουσιαστεί δημόσια στις 10 Μαΐου 2011 στην έκθεση στρατιωτικών εξοπλισμών IDEF-2011, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Στα πλαίσια του προγράμματος Altay, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια, θα παραχθούν τέσσερα πρωτότυπα του κύριου άρματος μάχης. Τα άρματα αυτά θα συμπεριληφθούν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Τουρκικού Στρατού Ξηράς μέχρι το 2015. Το σύμφωνο για την ανάπτυξη και κατασκευή τουρκικού "εθνικού" άρματος μάχης Altay είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Γραμματεία της Στρατιωτικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) και την τουρκική βιομηχανία Otokar τον Μάρτιο του 2007. Αργότερα η Otokar έκλεισε συμφωνία με την νοτιοκορεάτικη εταιρία Hyundai Rotem για την από κοινού ανάπτυξη του νέου τανκ. Το συμβόλαιο είχε υπογραφεί με βάση τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού, στον οποίο επίσης, συμμετείχε και η γερμανική βιομηχανία KMW.

Η βιομηχανία της Νότιας Κορέας είχε επιλεγεί νικήτρια του διαγωνισμού, καθώς συμφώνησε να μοιραστεί πλήρως με την Τουρκία τις τεχνολογίες που  χρησιμοποιεί στο δικό της άρμα μάχης K-2 Black Panther. Σύμφωνα, πάντα, με τα δεδομένα του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, το κύριο άρμα μάχης Altay κατά 60% δανείστηκε τις τεχνολογίες του K-2. Ο στόχος των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας είναι να αντικαταστήσει το νέο άρμα τα εκτενώς χρησιμοποιούμενα σήμερα γερμανικά Leopard 1A/2A και αμερικανικά M48 και M60.

Η μάζα του άρματος μάχης Altay θα είναι περίπου 60 τόνοι. Το άρμα θα είναι εξοπλισμένο με κανόνι 120 χιλιοστών MKEK 120, μονάδα απομακρυσμένου ελέγχου των οπλικών συστημάτων με σταθεροποίηση Aselsan STAMP/II και πολυβόλο διαμετρήματος 12.7 χιλιοστών. Το είδος της θωράκισης που θα χρησιμοποιηθεί από το τουρκικό κύριο άρμα μάχης προς το παρόν παραμένει άγνωστο. Το Altay θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 70 χλμ/ώρα, ενώ το κόστος ενός άρματος αναμένεται να φτάσει τα 5.5 εκατομμύρια δολάρια. Το όνομά του προέρχεται από το όνομα του Τούρκου στρατηγού Fahrettin Altay (1880–1974).

Ερασιτεχνικό βίντεο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου άρματος μάχης της Τουρκίας:

Η Ελλάδα παρήγγειλε από τις ΗΠΑ ανταλλακτικά για τα F-16

Η Ελλάδα παρήγγειλε από τις ΗΠΑ ανταλλακτικά για τα F-16

2 F-16 Fighting Falcon της Ελληνικής Αεροπορίας
Φωτογραφία του Στέφανου Γκουντζιαντάμη
Το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας παρήγγειλε από τις ΗΠΑ ανταλλακτικά για τα μαχητικά F-16 Fighting Falcon συνολικού κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων, γράφει η "Defense Aerospace". Η διοίκηση της υπεύθυνης στρατιωτικής υπηρεσίας (DSCA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ήδη απέστειλε την σχετική ειδοποίηση στο Κογκρέσο, το οποίο οφείλει πρώτα να εγκρίνει την συμφωνία.

Στα πλαίσια της παραγγελίας το Υπουργείο Άμυνας της Ελλάδας σκοπεύει να αποκτήσει ανταλλακτικά για τους κινητήρες F-100-PW-229, που χρησιμοποιούνται στα F-16 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Συμπληρωματικά με τα ανταλλακτικά η Ελλάδα, επίσης, παρήγγειλε εξοπλισμό συντήρησης για τους κινητήρες και αναλυτικά τεχνικά εγχειρίδια. Κατά πάσα πιθανότητα, η συμφωνία θα εγκριθεί από το Κογκρέσο, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1952.

Αυτή τη στιγμή ο στρατιωτικός εξοπλισμός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνει ήδη 109 μαχητικά αεροσκάφη F-16C/D και σύμφωνα με την Flightglobal η Ελλάδα πρέπει να παραλάβει ακόμη 8 μαχητικά F-16 αμερικανικής κατασκευής. Να θυμηθούμε, πως η Ελλάδα παρέλαβε τα πρώτα μαχητικά F-16 το 1989-1990. Αυτήν την στιγμή η παράδοση των αεροπλάνων γίνεται με βάση την συμφωνία που είχε κλείσει τον Δεκέμβριο του 2005, όταν το Εθνικό Υπουργείο Άμυνας αγόρασε 30 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ για Ελληνική Αεροπορία.

Μαΐου 05, 2011

Κινέζικο μαχητικό τύπου Stealth, J-20 "Black Eagle" έκανε την δέυτερη δοκιμαστική πτήση

Κινέζικο μαχητικό τύπου Stealth, J-20 "Black Eagle" έκανε την δεύτερη δοκιμαστική πτήση


Κινεζικό μαχητικό 5ης γενιάς stealth J-20 "Black Eagle".
Δηλώσεις για την πετυχημένη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του κινεζικού stealth μαχητικού πολλαπλών χρήσεων J-20 "Black Eagle" (Μαύρος Αετός) ακολούθησαν τις κινεζικές προειδοποιήσεις του περασμένου Μάρτη ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια Ασιατική περιοχή διαρκώς αυξανόμενης αστάθειας, όπου οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει την επιρροή τους.

Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν κρίνοντας από τις πρώτες φωτογραφίες πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κίνας για την ανάπτυξη του J-20, του ανταγωνιστή του F-22 "Raptor" της Lockheed Martin, του μοναδικού  πλήρως λειτουργικού αυτήν την στιγμή μαχητικού τύπου stealth, προχωράει πολύ πιο γρήγορα απ'ότι αναμενόταν.

Κινεζικό μαχητικό 5ης γενιάς τύπου stealth J-20 "Black Eagle".
Το J-20 είναι αποτέλεσμα του κινεζικού στρατηγικού στρατιωτικού προγράμματος ανάπτυξης με κωδική ονομασία "Project 718" που είχε δρομολογηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το J-20 "Black Eagle" είναι ουσιαστικά ένα υπερσύγχρονο  μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων 5ης γενιάς, τύπου stealth και σύμφωνα με την "Aviation Week" μέχρι το τέλος του 2010 είχαν κατασκευαστεί δύο πρωτότυπα. Το J-20 έκανε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση στις 11 Ιανουαρίου 2011, η οποία διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Φαίνεται να είναι αρκετά μεγαλύτερο και βαρύτερο από τα αντίστοιχα ρωσικό και αμερικάνικο Sukhoi T-50 "PAK FA" και F-22 "Raptor".


Οι τελευταίες φωτογραφίες πιθανώς να οξύνουν κι άλλο τις ανησυχίες για τους στρατηγικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Κίνας, που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν και την κατασκευή και την παράδοση εντός του 2011 του πρώτου αεροπλανοφόρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, καθώς έναν νέο αντι-ναυτικό βαλλιστικό πύραυλο που μοιάζει να στοχεύει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Οι Αμερικάνοι στρατιωτικοί αναλυτές περίμεναν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αεροπλανοφόρου τουλάχιστον το 2012.

Βίντεο από την πτήση του κινεζικού μαχητικού 5ης γενιάς J-20 "Μαύρος Αετός":

Μαΐου 02, 2011

Η Βουλγαρία θα ξοδέψει 1.5 δις δολάρια για την ανανέωση των εξοπλισμών της

Η Βουλγαρία θα ξοδέψει 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανανέωση των εξοπλισμών της

MiG-29 της Βουλγαρικής Αεροπορίας
Φωτογραφία του Krasimir Grozev
Το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πρόγραμμα ανανέωσης  στρατιωτικών εξοπλισμών, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Στα πλαίσια του προγράμματος σχεδιάζεται να αποκτηθούν οπλικά συστήματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, που να αντιστοιχούν στις προδιαγραφές του NATO. Για τον σκοπό αυτό θα ξοδευτούν 2 δισεκατομμύρια λέβα (1.5 δισεκατομμύριο δολάρια). Ανάμεσα σε όσα υπολογίζονται να αποκτηθούν: καινούργια μαχητικά αεροσκάφη, στρατιωτικός εξοπλισμός, συστήματα πλοήγησης για το Ναυτικό της και συστήματα επικοινωνίας.

Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνοντα συνολικά 13 σημεία προτεραιότητας, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι η αγορά 8 νέων μαχητικών πολλαπλής χρήσης. Όπως διευκρινίζει το πρακτορείο "ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ" (ИТАР-ТАСС), για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών θα ξοδευτεί περίπου το μισό από το προαναφερθέν ποσό. Οι κύριοι υποψήφιοι για την αγορά είναι τα αμερικάνικα μαχητικά F-16C/D Fighting Falcon, τα σουηδικά JAS 39C/D Gripen NG, και το ευρωπαϊκό Typhoon. Η αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία θα αποφασίσει για το είδος του μαχητικού το 2012.

Πρώην φρεγάτα Westdiep, νυν Gordi
Συνολικά, μέχρι το 2020 οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες της Βουλγαρίας αναμένεται να κρατηθούν στο επίπεδου του 1,5 τοις εκατό επί του ΑΕΠ. Μέρος των χρημάτων η Βουλγαρία θα λάβει από τις ΗΠΑ, ως στρατιωτική ενίσχυση. Το μέγεθος της βοήθειας αυτής πιθανότατα θα κυμανθεί στα εκατό εκατομμύρια δολάρια. Μέρος αυτών των χρημάτων θα δαπανηθεί για τον εκσυχρονισμό των φρεγατών τύπου Drazki (αγορασμένες από το Βέλγιο φρεγάτες τύπου Wielingen: Wandelaar, Wielingen και Westdiep), οι οποίες θα εξοπλιστούν με καινούργιους πυραύλους surface-surface που μπορούν να πλήττουν στόχους πέρα από την γραμμή του ορίζοντα.

Εκτός αυτού, η Βουλγαρία επιθυμεί να επεκτείνει χρόνο λειτουργίας των μαχητικών MiG-29 που χρησιμοποιεί ήδη, μέχρι το 2025-2030. Τον Φεβρουάριο του 2011 είχε ανακοινωθεί, ότι το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας αιτήθηκε πληροφορίες για την αγορά νέων ή μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών, που θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα πλέον σοβιετικής κατασκευής MiG-29. Προς το παρόν στην Αεροπορία της Βουλγαρίας υπάρχουν 16 από αυτά.

Τα τελευταία μερικά χρόνια η Βουλγαρία μείωνε σταθερά τις στρατιωτικές της δαπάνες. Το 2008 ξόδευε για αμυντικές δαπάνες το 2.4 τοις εκατό επί του ΑΕΠ, το 2010 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο σημείο 1.74%, ενώ το 2011 στο 1.3%. Και λόγω της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, η χώρα κατάφερε να συρρικνώσει το έλλειμμα το κρατικού προϋπολογισμού από 3.9 % στα 2.5 % το 2011. Από το 2004 η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην συμμαχία οφείλει να ξοδεύει για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον 2 τοις εκατό επί του ΑΕΠ.