Αυγούστου 16, 2011

Η Τουρκία αγόρασε 6 ελικόπτερα CH-47F Chinook

Η Τουρκία αγόρασε 6 ελικόπτερα CH-47F Chinook

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υπέγραψε συμβόλαιο με τον αμερικανικό αεροναυπηγικό όμιλο Boeing για την αγορά 6 στρατιωτικών μεταγωγικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook, σύμφωνα με την Defense News. Η κόστος του εξοπλισμού έφτασε σε 400 εκατομμύρια δολάρια. Προηγουμένως η Τουρκία σχεδίαζε να αγοράσει 14 αμερικανικά ελικόπτερα Chinook, όμως λόγω έλλειψης στον αμυντικό προϋπολογισμό αναγκάστηκε να μειώσει τον όγκο της παραγγελίας κατά 8 ελικόπτερα. Η Διεύθυνση Στρατιωτικής Συνεργασίας (DSCA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσε το αμερικανικό Κογκρέσο για την πιθανότητα πώλησης 14 στρατιωτικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook στην Τουρκία ακόμη τον Δεκέμβριο του 2009. Η συνολική αξία της πιθανής συναλλαγής τότε εκτιμήθηκε σε 1,2 δις δολάρια.
CH-47F Chinook

Τα CH-47F Chinook θα γίνουν τα πρώτα βαρέα μεταγωγικά ελικόπτερα των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Σύμφωνα με το υπογεγραμμένο συμβόλαιο η παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2013 και θα ολοκληρωθούν το 2014.Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παραλαβή τους τα ελικόπτερα θα τροποποιηθούν έτσι, ώστε να δεχτούν τουρκικό εξοπλισμό.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την αγορά των CH-47F από τον Μάιο του 2005. Για την αγορά των στρατιωτικών μεταγωγικών ελικοπτέρων η Τουρκία είχε διοργανώσει 2 διαγωνισμούς στους οποίους επίσης συμμετείχαν το ρωσικό Mi-26T και το επίσης αμερικανικό CH-53 Sea Stallion. Και οι 2 διαγωνισμοί στην Τουρκία ακυρώθηκαν, γιατί τα προτεινόμενα μεταγωγικά ελικόπτερα ξεπερνούσαν το όριο κόστους που είχε τεθεί.

Το στρατιωτικό βαρύ μεταγωγικό ελικόπτερο CH-47F είναι μια αναβάθμιση του μοντέλου CH-47D, που πρωτοπέταξε το 2001, ενώ το πρώτο Chinook CH-47F μαζικής παραγωγής πέταξε το 2006. Το ελικόπτερο αυτό έχει σχεδιαστεί για να επεκτείνει τον χρόνο υπηρεσίας των ελικοπτέρων τύπου Chinook πέρα από το 2030. Ανάμεσα στα πράγματα που βελτιώθηκαν είναι οι καινούργιοι κινητήρες Honeywell συνολικής ισχύος 4.868 ίππων, καλύτερες πτητικές ικανότητες, και πλέον αποτελείται από λιγότερα μονοκόμματα μέρη, κάτι που μειώνει το κόστος συντήρησης και την ανάγκη για συχνές επιθεωρήσεις. Τα ελικόπτερα CH-47F Chinook μπορούν να ξεπεράσουν την ταχύτητα των 282 χλμ/ώρα με φορτίο 9.530 kg.

Αυγούστου 08, 2011

Η Γκάνα παρήγγειλε στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-295

Η Γκάνα παρήγγειλε στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη C-295


Στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-295
της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισπανίας.
Φωτογραφία του Alexander Flühmann
Το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Γκάνα υπέγραψε συμβόλαιο με τον ευρωπαϊκό όμιλο Airbus για την παράδοση από τον τελευταίο δύο στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών CASA C-295, αναφέρει η Defense Aerospace. Η αξία της συμφωνίας δεν διευκρινίζεται. Κατά μέσο όρο, το κόστος ενός αεροσκάφους C-295 αποτελεί 75 εκατομμύρια δολάρια, οπότε η αγορά δύο τέτοιων στρατιωτικών μεταγωγικών μπορεί να κόστισε στη Γκάνα περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια. Η παράδοση των μεταγωγικών C-295 θα ξεκινήσει από το 2012.

Στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς των Ένοπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Γκάνα δεν υπάρχει προς το παρόν ούτε ένα μεταγωγικό της ισπανικής εταιρίας CASA, μέλους του ομίλου Airbus. Αυτήν την στιγμή το σύνολο των στρατιωτικών μεταγωγικών της Γκάνα αποτελείται από τέσσερα ολλανδικά ελικοφόρα αεροσκάφη Fokker F27 Friendship και  ένα βρετανικό Britten-Norman BN-2 Islander. Στην Πολεμική Αεροπορία της Γκάνας τα C-295 θα είναι τα μεταγωγικά με το μεγαλύτερο δυνατό μεταφερόμενο βάρος: τα BN-2 μπορούν να μεταφέρουν μέχρι 1,3 τόνους, ενώ τα F27 μέχρι 8,5.


Το C-295 μπορεί να σηκώσει στον αέρα μέχρι και 9,3 τόνους, να φτάσει την ταχύτητα 580 χλμ/ώρα και να πραγματοποιεί πτήσεις σε απόσταση μέχρι και 1300 χιλιομέτρων. Το αεροσκάφος προορίζεται για την μεταφορά 73 στρατιωτών. Σήμερα τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-295, εκτός από την Γκάνα, χρησιμοποιούνται από τις Πολεμικές Αεροπορίες 12 χωρών, μεταξύ των οποίων η Αλγερία, η Βραζιλία, η Ιορδανία και το Μεξικό.

Αυτή την στιγμή το Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας της Γκάνα ασχολείται με την εφαρμογή του προγράμματος εκσυγχρονισμού των στρατιωτικών εξοπλισμών της, στα πλαίσια του οποίου έχουν συναφθεί μερικά συμβόλαια για εισαγωγές στρατιωτικού υλικού. Συγκεκριμένα, τον Ιούλιο του 2010 γνωστοποιήθηκε πως το Πολεμικό Ναυτικό της Δημοκρατίας της Γκάνα θα αποκτήσει δέκα καινούργια σκάφη, αγορασμένα από την Κίνα, την Γερμανία και την Νότια Κορέα. Τα μισά από τα πλοία που σχεδιάζεται να αποκτηθούν έχουν αποχαρακτηριστεί λόγω παλαιότητας από τα Πολεμικά Ναυτικά των χωρών όπου υπηρετούσαν.

Επίσημο βίντεο από την EADS-CASA με την παρουσίαση του στρατιωτικού μεταγωγικού αεροσκάφους C-295:

Αυγούστου 06, 2011

Η Αυστραλία παρέλαβε ακόμη μια παρτίδα μαχητικών Super Hornet

Η Αυστραλία παρέλαβε ακόμη μια παρτίδα μαχητικών Super Hornet

Αριστερά το F-111 Aardvark και δεξιά το F/A-18F Super Hornet
της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας
Φωτογραφία του Peter Bailey
Η αμερικανική αεροναυπηγική βιομηχανία κολοσσός Boeing παρέδωσε στο Υπουργείο Άμυνας της Αυστραλίας μια ακόμη παρτίδα αποτελούμενη από δύο διθέσια μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών χρήσεων F/A-18F Super Hornet, αναφέρει η Defense Aerospace. Μετά την παράδοση των αεροσκαφών, το πλήθος τους στην διάθεση της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας έφτασε τα είκοσι μαχητικά. Συνολικά, η αμερικανικά στρατιωτική βιομηχανία Boeing πρέπει να παραδώσει 24 F/A-18 Super Hornet.

Τον Δεκέμβριο του 2010 η Πολεμική Αεροπορία της Αυστραλίας σχημάτισε την πρώτη μοίρα με 15 μαχητικά Supеr Hornet, που είχε την έδρα της στην αεροπορική βάση Amberley. Τον Ιούνιο του 2011 η Πολεμική Αεροπορία της Αυστραλίας είχε παραλάβει άλλα τρία μαχητικά αεροσκάφη Supеr Hornet. ¨Όπως αναμένεται, τα υπόλοιπα 4 μαχητικά πολλαπλών χρήσεων F/A-18 θα μεταφερθούν στην Αυστραλία στα τέλη του 2011 - αρχές του 2012. Μελλοντικά, ένα μέρος των  F/A-18 Supеr Hornet της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας θα αναβαθμιστούν και θα μετατραπούν σε έκδοση ηλεκτρονικού πολέμου της ίδιας οικογένειας αεροσκαφών EA-18G Growler.

Η Πολεμική Αεροπορία της Αυστραλίας αντιλαμβάνεται το F/A-18F, ως ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ των εκτός υπηρεσίας, πλέον, από τον περασμένο Δεκέμβρη  μαχητικών-βομβαρδιστικών General Dynamics F-111 Aardvark και την προγραμματισμένη υιοθέτηση στις ένοπλες δυνάμεις του μαχητικού F-35 Lightning II. Σύμφωνα με τα ισχύοντα σχέδια της Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας, τα F/A-18 θα αποτελούν μέρους του στρατιωτικού υλικού της Αυστραλίας μέχρι το 2020. Μέχρι στιγμής η διοίκηση των ένοπλων δυνάμεων της Αυστραλίας επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει 14 F-35.