Ιανουαρίου 29, 2012

Η Νότια Αφρική ολοκλήρωσε την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών Cheetah στον Ισημερινό

Η Νότια Αφρική ολοκλήρωσε την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών Cheetah στον Ισημερινό

Atlas Cheetah C της Πολεμικής Αεροπορίας
της Νότιας Αφρικής σε έκθεση το 2007
Σύμφωνα με την Flightglobal, η Νότια Αφρική ολοκλήρωσε την παράδοση των 12 μαχητικών αεροσκαφών Atlas Cheetah στην Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας του Ισημερινού.

Η συμφωνία αξίας 78.5 εκατομμύρια δολάρια είχε υπογραφεί με την εταιρία Denel Aviation τον Δεκέμβριο του 2010 και συμπεριλαμβάνει 5 χρόνια συντήρησης των αεροσκαφών. Τα πρώτα τρία μαχητικά ο Ισημερινός τα παρέλαβε τον Μαΐου του 2011. Την παραλαβή τον υπολοίπων 9 νοτιοαφρικανικών μαχητικών ανακοίνωσε στις 21 Ιανουαρίου 2012 ο πρόεδρος του Ισημερινού Rafael Correa Delgado.

Όπως αναμένεται, τα 10 μονοθέσια μαχητικά αεροσκάφη Atlas Cheetah έκδοσης C και 2 διθέσια μαχητικά έκδοσης D, που έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας από την Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Αφρικής το 2008, θα αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα μαχητικά Mirage F1, τα οποία ακόμα τα χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία του Ισημερινού. Ο Ισημερινός προέβη σε αυτήν την κίνηση αγοράς νοτιοαφρικανικών πολεμικών αεροσκαφών μετά από ένταση με την Κολομβία, η οποία έχει κατηγορηθεί για παραβίαση εθνικού εναέριου χώρου κατά την διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια σε δυνάμεις εξεγερμένων.

Αφίσα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισημερινού
με το μαχητικό αεροσκάφος Cheetah D
Το μαχητικό αεροσκάφος  Atlas Cheetah είχε αναπτυχθεί από την δεκαετία του `80 από ισραηλινούς και νοτιοαφρικανικούς μηχανικούς πάνω στην βάση του γαλλικού μαχητικού Dassault Mirage III. Από το γαλλικό πρωτότυπο το μοντέλο της Denel Aviation διαφέρει λόγω πιο σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, ραντάρ και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Το μαχητικό Cheetah μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 2.4 χιλιάδες χιλιόμετρα/ώρα και η μέγιστη απόσταση πτήσης του είναι 2600 χιλιόμετρα. Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με 2 πυροβόλα των 30mm, μπορεί να φέρει κατευθυνόμενους και μη πυραύλους καθώς και κατευθυνόμενες ή μη αεροπορικές βόμβες.

Ιανουαρίου 28, 2012

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αγόρασε άλλα 15 μαχητικά Super Hornet

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αγόρασε άλλα 15 μαχητικά Super Hornet

Μαχητικά αεροσκάφη F/A-18E/F Super Hornet
του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ
σε σχηματισμό πάνω από τον δυτικό Ειρηνικό
Η Διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ έκλεισε εξοπλιστική συμφωνία με τον αμερικανικό αεροναυπηγικό όμιλο Boeing για την παράδοση μιας επιπλέον παρτίδας μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών χρήσεων για αεροπλανοφόρα αποτελούμενης από 15 F/A-18 Super Hornet, αναφέρει η Defense Aerospace. Η αξία της αγοράς καινούργιων μαχητικών είναι 687.5 εκατομμύρια δολάρια. Όλα τα παραγγελθέντα αεροπλάνα θα αποτελέσουν μέρος της 36ης παρτίδας. Το συγκεκριμένο εξοπλιστικό συμβόλαιο περιλαμβάνει την παράδοση 14 μονοθέσιων μαχητικών F/A-18E και ενός διθέσιου F/A-18F.

Σύμφωνα με τους όρους του εξοπλιστικού συμβολαίου, η Boeing πρέπει να ολοκληρώσει την συναρμολόγηση όλων των αεροσκαφών που έχει παραγγείλει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ μέχρι τον Οκτώβρη του 2014. Συνυπολογίζοντας και την νέα παρτίδα μαχητικών, τα αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό συνολικά θα πρέπει να παραλάβει 69 μονοθέσια μαχητικά F/A-18E και 21 διθέσια F/A-18F. Η συγκεκριμένη αγοραπωλησία μαχητικών αεροσκαφών για αεροπλανοφόρα διεξάγεται στα πλαίσια της συμφωνίας, που είχε κλειστεί μεταξύ Πενταγώνου και Boeing το 2010. Με βάση εκείνη την συμφωνία η Boeing πρέπει να εξοπλίσει το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ συνολικά με 124 μαχητικά, όπου εκτός από το μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων  οι στρατιωτικοί θα αποκτήσουν και την έκδοσή του για ηλεκτρονικό πόλεμου, το E/A-18G Growler, που είναι σε παραγωγή από το 2008.


Διθέσιο μαχητικό F/A-18F
Τα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F/A-18E/F Super Hornet μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι 1.9 χιλιάδες χιλιόμετρα/ώρα και να πραγματοποιούν πτήσεις σε απόσταση 3.3 χιλιάδες χιλιόμετρα. Τα Super Hornet είναι εξοπλισμένα με εσωτερικό πυροβόλο των 20mm και μπορεί να μεταφέρει μεγάλο εύρος πυραύλων αέρος αέρος, αέρος εδάφους, αέρος επιφανείας, καθώς και κατευθυνόμενων βομβών ή ελεύθερης πτώσης στα 11 σημεία σύνδεσης που διαθέτει. Τον Ιούλιο του 2011 ο αεροναυπηγικός όμιλος Boeing ανακοίνωσε, ότι σκοπεύει να αυξήσει την συνολική ποσότητα των παρηγμένων F/A-18E/F μέχρι χίλιες μονάδες και να διατηρήσει την παραγωγή των αεροσκαφών αυτών μέχρι το 2020.

Ιανουαρίου 02, 2012

Η Ινδία δανείστηκε πυρηνικό υποβρύχιο από την Ρωσία

Η Ινδία δανείστηκε πυρηνικό υποβρύχιο από την Ρωσία

Πρώην K-152 "Nerpa" πυρηνικό επιθετικό υποβρύχιο
του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, νυν "Chakra".
Ρωσία και Ινδία υπέγραψαν την πράξη παραλαβής-παράδοσης για το πυρηνικό επιθετικό υποβρύχιο K-152 "Nerpa" (χαρακτηρισμός NATO - Akula II), μέρους του πρότζεκτ 971Y "Shchuka-B", με συμφωνία leasing, αναφέρει το "ITAR-TASS". Η τελετή υπογραφής της στρατιωτικής εξοπλιστικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου στο Γενικό Επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

"Όλες οι δοκιμασίες και οι έλεγχοι του πυρηνικού υποβρυχίου στην θάλασσα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, μετά την Πρωτοχρονιά το ινδικό πλήρωμα θα αρχίσει να προσαρμόζεται και να συνηθίζει το υποβρύχιο" - ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας. Το υποβρύχιο K-152 "Nerpa" θα κατευθυνθεί προς την Ινδία κατά τις 20 Ιανουαρίου του 2012 και θα ανήκει πλέον στην ναυτική βάση "Vishakapatnam" του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας, ως μέρος του οποίου θα φέρει την ονομασία "Chakra".

Το K-152 "Nerpa" θα είναι το πρώτο και μοναδικό πυρηνικό υποβρύχιο στους εξοπλισμούς του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας. Υπάρχουν υποθέσεις ότι θα αποτελέσει μέρος εκπαίδευσης για το μελλοντικό πλήρωμα του καθαρά δικού της πυρηνικού υποβρυχίου τύπου "Arihant" ATV I (Advanced Technology Vessel Project), του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2009 και τώρα περνάει από δοκιμασίες πλεύσης. Η Ινδία δανείστηκε το K-152 "Nerpa" για 10 χρόνια και οι όροι δανεισμού παραμένουν άγνωστοι. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές το κόστος δανεισμού είναι 670 εκατομμύρια δολάρια.

Επιθετικό πυρηνικό υποβρύχιο τύπου Akula.
Η κατασκευή του K-152 "Nerpa" ολοκληρώθηκε μόλις το 2008. Το ίδιο έτος κατά την διάρκεια δοκιμασιών στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, στο υποβρύχιο συνέβη ένα ατύχημα, που προκάλεσε τον θάνατο 20 ναυτών και τεχνικών. Αρχικά σχεδιαζόταν να παραδοθεί το πυρηνικό υποβρύχιο στην Ινδία το 2010, όμως, οι ημερομηνίες παράδοσης διαρκώς μεταφέρονταν, λόγω επισκευών, διορθώσεων και δοκιμών.

Το πυρηνικό υποβρύχιο K-152 "Nerpa" είναι τρίτης γενιάς. Η εκτόπισή του είναι 8140 τόνοι, οριακό βάθος κατάδυσης - 600 μέτρα και η μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβοι. Το υποβρύχιο αυτό μπορεί να φέρει και πυραύλους και τορπίλες, καθώς και υβριδικούς πυραύλους-τορπίλες.

Ερασιτεχνικό βίντεο σχετικά με το στρατιωτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων τύπου "Arihant" ATV  (Advanced Technology Vessel) της Ινδίας: