Μαρτίου 30, 2011

Βενεζουέλα αγοράζει 8 Shanxi Y-8 στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη

Βενεζουέλα αγοράζει 8  στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη Shanxi Y-8

Shaanxi Y-8 με σύστημα AWACS
Η Αεροπορία της Βενεζουέλας αποφάσισε να αποκτήσει 8 Shaanxi Y-8, ένα μέσου μεγέθους, μέσης εμβέλειας μεταγωγικό αεροσκάφος  κατασκευασμένο στην Κίνα από την Shaanxi Aircraft Company, στην βάση του σοβιετικού Antonov An-12, ανακοίνωσε η South American press. Προηγουμένως, οι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι διεξάγονται συνομιλίες για την αγορά 10 με 12 κινεζικών μεταγωγικών αεροσκαφών από την Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό πορτάλ "Notitarde", τον Δεκέμβριο του 2010 ο Υποπτέραρχος Pernia Jorge Arevalo Oropeza δήλωσε, πως τα μεταγωγικά Y-8 έρχονται να αντικαταστήσουν τα βορειοαμερικανικά αεροσκάφη C-130H "Hercules", η λειτουργία των οποίων επηρεάζεται αρνητικά από την άρνηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ να επιτρέψει στην Βενεζουέλα την αγορά ανταλλακτικών.

Από το 2005 τα εξοπλιστικά προγράμματα της Αεροπορίας της Βενεζουέλας αποτελούνται κυρίως από υλικό κινεζικής κατασκευής. Πρόκειται για τα 18 K-8W εκπαιδευτικά μαχητικά αεροσκάφη και 10 ιπτάμενα ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, 7 JYL-1 και τρία JY-11B. Στα σχέδια είναι επίσης, η αγορά μαχητικών J-10 και μια επιπλέον ομάδα από εφτά K-8W.

Το Y-8 είναι η κινέζικη έκδοση του σοβιετικού μεταγωγικού αεροσκάφους Antonov An-12, η ανάπτυξη του οποίου έγινε την δεκαετία του 1960 και το οποίο κατασκευάζεται στην Κίνα από το 1981. Ωθείται από 4 ελικοφόρους κινητήρες, ενώ το πρωταρχικό μοντέλο επιτύγχανε μέγιστη ταχύτητα 660 χλμ/ώρα και μέγιστη εμβέλεια 5.615 χλμ. Μπορεί να μεταφέρει 20 τόνους φορτίο ή περίπου 96 στρατιώτες. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, η Lockheed Martin, ο αμερικανικός κατασκευαστής του C-130 Hercules, βοήθησε την Κίνα στην ανάπτυξη της πολιτικής επιβατικής έκδοσης του Y-8. Το 2001-2002, η Κίνα με το την εταιρία "Antonov" εκσυγχρόνισαν και επανασχεδίασαν το τα φτερά και την άτρακτο του μεταγωγικού. Ως αποτέλεσμα, ο νέος σχεδιασμός επιτρέπει την αύξηση της χωρητικότητας των καυσίμων κατά 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου