Μαρτίου 01, 2012

Γεωργία παρουσίασε το νέο ΤΟΜΑ "Lazika"

Γεωργία παρουσίασε το νέο ΤΟΜΑ "Lazika"


ΤΟΜΑ Lazika των Χερσαίων Δυνάμεων της Γεωργίας
Οι γεωργιανοί στρατιωτικοί παρουσίασαν το καινούργιο τεθωρακισμένο όχημα μάχης (ΤΟΜΑ) "Lazika". Το πρώτο γεωργιανό ΤΟΜΑ δοκιμάστηκε και παρουσιάστηκε στο πεδίο βολών Vaziani.
Σε αντίθεση με τα ρωσικά και ευρωπαϊκά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, το γεωργιανό ΤΟΜΑ  Lazika διαθέτει θωράκιση ικανή να αντέξει βολές από όπλα 14,5 mm. Το νέο όχημα μάχης είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο 23 mm και πολυβόλο 7,62 mm, κάμερες νυχτερινής-ημερήσιας οράσεως καθώς και θερμοκάμερα, που εξασφαλίζουν τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση του στόχου εξ αποστάσεως μέσα από το όχημα και την διεξαγωγή πυρός υπό οποιεσδήποτε μετεωρολογικές συνθήκες. Το πλήρωμα του γεωργιανού οχήματος αποτελείται από 3 άτομα και μπορεί να μεταφέρει 7 στρατιώτες με πλήρη εξάρτηση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Γεωργίας, για την κατασκευή του καινούργιου ΤΟΜΑ Lazika, οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν την υπάρχουσα διεθνή στρατιωτική εμπειρία στον σχεδιασμό τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης. ΤΟΜΑ Lazika είναι το δεύτερο όχημα, φτιαγμένο από στρατιωτικό επιστημονικό-τεχνικό κέντρο "Delta" της Γεωργίας. Το πρώτο τεθωρακισμένο όχημα ήταν το τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) "Didgori", το οποίο παρουσιάστηκε στο κοινό στην παρέλαση για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της Γεωργίας στις 26 Μαΐου.

ΤΟΜΑ Lazika των Χερσαίων Δυνάμεων της Γεωργίας
Σε αντίθεση με το γεωργιανό τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού "Didgori", το τεθωρακισμένο όχημα μάχης "Lazika" προορίζεται για ενεργές πολεμικές επιχειρήσεις. ΤΟΜΑ Lazika σύμφωνα με τα ΝΑΤΟικά στάνταρ διαθέτει θωράκιση STANAG 4. Επίσης, έχει βάρος 14 τόνους, μέγιστη ταχύτητα 70 χλμ/ώρα και αυτονομία κινήσεως 400 χλμ.

Την ισχύ του πρώτου γεωργιανού τεθωρακισμένου οχήματος μάχης δοκίμασε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Γεωργίας Mikhail Saakashvili, ο οποίος δήλωσε πως η δημιουργία του ΤΟΜΑ Lazika είναι ένα ουσιαστικό βήμα μπροστά για την εθνική βιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου