Μαρτίου 19, 2012

Συρία έδωσε στην Hezbollah σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα

Συρία έδωσε στην Hezbollah σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα

Ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Buk-M1-2
Σύμφωνα με δημοσίευση της ισραηλινής εφημερίδας "Haaretz", με παραπομπή σε πηγές από το Γενικό Επιτελείο Στρατού του Ισραήλ, η κυβέρνηση της Συρίας παρέχει στο ένοπλο κίνημα Hezbollah, στον Λίβανο, σύγχρονα αντιαεροπορικά και επίγεια πυραυλικά συστήματα, καθώς και εκπαιδεύει τους σιΐτες μαχητές στην χρήση τους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο στρατός της Συρίας εκπαιδεύει μερικές εκατοντάδες μαχητές της Hezbollah στην χρήση πυραυλικών συστημάτων "εδάφους-αέρος", κάτι που μπορεί να κλονίσει σημαντικά την υπεροχή της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ στην περιοχή.

Το άρθρο δεν αναφέρει ποια ακριβώς αντιαεροπορικά συστήματα παρέλαβαν οι αντάρτες στον Λίβανο, ωστόσο σημειώνει πως ο Στρατός της Συρίας έχει στην διάθεσή του σύγχρονα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα μέσου βεληνεκούς Buk-M1-2 (ονομασία ΝΑΤΟ "SA-17 Grizzly") ικανά να βάλλουν ταυτόχρονα κατά 6 εναέριων στόχων σε απόσταση 40 χιλιομέτρων. Κάτι που βάζει σε άμεσο κίνδυνο την Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ, η οποία έχει μειώσει τις δραστηριότητες της στα βόρεια σύνορα.

Ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό
σύστημα Buk-M1-2
Σταθμός εντοπισμού στόχων
Συν των άλλων οι ισραηλινοί φοβούνται, πως στα χέρια των ανταρτών στον Λίβανο θα περάσουν και τα χημικά και βιολογικά όπλα του στρατού της Συρίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους οι πιθανότητες μιας τέτοιας εξέλιξης αυξάνονται, όσο συνεχίζεται η επανάσταση στην ίδια την Συρία.

Προηγουμένως, το Ισραήλ είχε επανειλημμένα καταγγείλει, ότι η Hezbollah εξοπλίζεται στρατιωτικά από τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας και του Ιράν, όμως ο λόγος ήταν περί πυραύλων "εδάφους-εδάφους" διαφόρων ειδών και ταξινομήσεων. Εκτός αυτού, είναι γνωστό τουλάχιστον ένα περιστατικό χρήσης από την Hezbollah πυραύλου "εδάφους-επιφανείας", κατά την οποία το 2006 χτυπήθηκε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου