Απριλίου 14, 2011

Η Ινδική Αεροπορία θα ολοκληρώσει την πιστοποίηση του μαχητικού "Tejas" το 2012

Η Ινδική Αεροπορία θα ολοκληρώσει την πιστοποίηση του μαχητικού "Tejas" το 2012

Ινδικό Ελαφρύ Μαχητικό Αεροσκάφος "Tejas"
Το ινδικό ελαφρύ μαχητικό αεροσκάφος "Tejas" πήρε την τελική έγκριση για την πραγματοποίηση πτήσεων ως κομμάτι της Ινδικής Αεροπορίας (IAF) για τον Δεκέμβριο του 2012, αναφέρει Indian Express. Προς το παρόν, το αεροσκάφος περνάει από διάφορα επίπεδα πιστοποίησης στην IAF. Προηγουμένως είχε δημοσιευθεί, ότι το Tejas θα έμπαινε στην γραμμή στα τέλη του 2011. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την έκδοση η πιστοποίηση μπορεί να αργήσει, καθώς το μαχητικό περνάει από διευρυμένο πρόγραμμα ελέγχου και πιστοποίησης.

Προτού πάρει το  Tejas την τελική έγκριση για την πραγματοποίηση πτήσεων, η Ινδική Αεροπορία σκοπεύει να ελέγξει το αεροσκάφος  για την σταθερότητά του, την εκτίναξη επιπλέον δεξαμενών καυσίμων, την λειτουργία των αισθητήρων, την αντοχή των συνδέσεων εξοπλισμού και την ικανότητά του να πραγματοποιεί πτήσεις υπό διαφορετικές γωνίες επίθεσης. Η λίστα περιέχει ακόμα μερικές δεκάδες δοκιμασίες, που το μαχητικό πρέπει να περάσει. Ωστόσο, η Ινδική Αεροπορία ήδη απέστειλε στον κατασκευαστή του Tejas, την εταιρία Hindustan Aeronautics, έναν κατάλογο με απαιτούμενους εκσυγχρονισμούς.

Η IAF αιτιολογεί τους υπερβολικούς ελέγχους με το γεγονός ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης του αεροσκάφους διάρκεσε 20 χρόνια, με αποτέλεσμα να υπάρχει πιθανότητα κάποια συστατικά του μαχητικού να έχουν γεράσει. Η Ινδική Αεροπορία παρέλαβε το πρώτο μαχητικό Tejas για δοκιμές στα μέσα Ιανουαρίου 2011.

Αυτή την στιγμή η ινδική εταιρία Aeronautical Development Agency, που είναι μέρος του Οργανισμού Άμυνας, Έρευνας και Ανάπτυξης της Ινδίας, ασχολείται με την ανάπτυξη της βελτιωμένης έκδοσης Tejas - Mk.2, η οποία θα κάνει την πρώτη της πτήση το 2015-2016. Το μαχητικό θα αποκτήσει καινούργιες μηχανές, δεξαμενές καυσίμων καυσίμων μεγαλύτερης χωρητικότητας, καινούργια συστήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των πιλότων καθώς και με την αεροναυτική ηλεκτρονική. Εκτός αυτών, σχεδιάζεται να μειωθεί σημαντικά του άδειου αεροσκάφους.

Βίντεο επίδειξης πτητικών ικανοτήτων από το ελαφρύ μαχητικό Tejas της Ινδικής Αεροπορίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου