Απριλίου 27, 2011

Η Ουκρανία επανεκκίνησε την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος "Sapsan"

Η Ουκρανία επανεκκίνησε την ανάπτυξη του πυραυλικού συστήματος "Sapsan"

SS-1 "Scud"
Η Ουκρανία θα αντικαταστήσει τα πεπαλαιωμένα σοβιετικής κατασκευής πυραυλικά συστήματά της με καινούργιους πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σεγόντνια" (Сегодня), το δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Victor Yanukovych. Οι παλιοί τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι θα αντικατασταθούν με το καινούργιο σύστημα "Sapsan", την ανάπτυξη του οποίου έχει ήδη επανεκκινήσει το ερευνητικό γραφείο "Yuzhnoye". Τα προσχέδια του προγράμματος έχουν ήδη πατενταριστεί.

Λεπτομέρειες του εξοπλιστικού προγράμματος της Ουκρανίας δεν αποκαλύπτονται. "Πρόκειται για την ανάπτυξη, κατά την εντολή του Προέδρου και της Κυβέρνησης, του νέου πυραυλικού συστήματος "Sapsan" για το Υπουργείο Άμυνας, τα υπόλοιπα χωρίς σχόλια" - δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του στρατηγικού ερευνητικού γραφείου "Yuzhnoye" Yuriy Moshnenko.
Υποθετικά, η εμβέλεια πτήσης των πυραύλων "Sapsan" θα είναι 280 χιλιόμετρα. Η ακρίβεια του νέου πυραυλικού συστήματος θα είναι μερικά μέτρα.

Το πρόγραμμα "Sapsan" είχε ξεκινήσει το 2007. Διενεργείται από την Εθνική Διαστημική Υπηρεσία της Ουκρανίας και το στρατηγικό ερευνητικό γραφείο "Yuzhnoye". Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο, το πυραυλικό σύστημα έπρεπε να είναι έτοιμο ήδη το 2011, αλλά λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, το πρόγραμμα είχε παγώσει. Νωρίτερα είχε δημοσιευτεί ότι για την δημιουργία του πυραυλικού συστήματος "Sapsan" χρειάζονται 3.5 δισεκατομμύρια γρίβνια (439,3 εκατομμύρια δολάρια). Η Ουκρανία ενδιαφέρεται πολύ στην δημιουργία νέου τακτικού βαλλιστικού πυραυλικού συστήματος, καθώς τα πυραυλικά συστήματα "Skud", ή SS-1 για το ΝΑΤΟ, που χρησιμοποιούν αυτήν την στιγμή οι Ένοπλες Δυνάμεις της θα απορριφθoύν λόγω παλαιότητας μετά το 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου