Δεκεμβρίου 05, 2011

Η Νορβηγία παρέλαβε το πρώτο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο NH90

Η Νορβηγία παρέλαβε το πρώτο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο NH90

Στρατιωτικό ελικόπτερο NH90 έκδοσης NFH
Φωτογραφία της nhindustries.mil
Το Υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας παρέλαβε το πρώτο μεσαίο ανθυποβρυχιακό ελικόπτερο NH90 έκδοσης NFH (NATO Frigate Helicopter) της κοινοπραξίας NHIndustries, στην οποία συμμετέχουν οι βιομηχανίες Eurocopter (62.5%), ιταλική AgustaWestland (32%) και ολλανδική Fokker (5.5%), αναφέρει η Defense Aerospace. Συνολικά η Νορβηγία θα εξοπλιστεί με 14 στρατιωτικά ελικόπτερα NH90, τα οποία θα ανήκουν στην Νορβηγική Ακτοφυλακή και θα υποκαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα πλέον αγγλικά ελικόπτερα Lynx της Westland. Τα καινούργια ελικόπτερα search&rescue θα εδρεύουν στην βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Νορβηγίας στο Bardufoss.

Το νατοϊκό στρατιωτικό ελικόπτερο NH90 NFH διαθέτει δυο κινητήρες, μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 291 χλμ/ώρα και να πραγματοποιεί πτήσεις σε απόσταση 800 χιλιομέτρων. Το NH90 έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται σε ανθυποβρυχιακές και άλλες θαλάσσιες επιχειρήσεις καθώς και ως τακτικό μεταγωγικό ελικόπτερο ικανό να μεταφέρει 20 στρατιώτες. Το NH90 NFH της Νορβηγίας είναι οπλισμένο με τορπίλες και πυραύλους θαλάσσης στα εξωτερικά σημεία σύνδεσης.

Η Νορβηγία σκοπεύει να χρησιμοποιεί τα στρατιωτικά ελικόπτερα NH90 NFH και ως ελικόπτερο συνοδείας των φρεγατών τύπου Fridtjof Nansen. Το νατοϊκό ελικόπτερο, πάντως,  μοιάζει να έχει πολλά προβλήματα στον σχεδιασμό του και για αυτό, λόγω μετεπισκευών,  οι παραδόσεις του καθυστερούν απίστευτα. Εκτός από την Νορβηγία, Πολεμικές Αεροπορίες άλλων 14 χωρών του ΝΑΤΟ έχουν παραγγείλει ελικόπτερα τύπου NH90, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία αν και παρήγγειλε 20 NH90 το 2003, η διαδικασία παραλαβής τους δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου