Αυγούστου 16, 2011

Η Τουρκία αγόρασε 6 ελικόπτερα CH-47F Chinook

Η Τουρκία αγόρασε 6 ελικόπτερα CH-47F Chinook

Το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υπέγραψε συμβόλαιο με τον αμερικανικό αεροναυπηγικό όμιλο Boeing για την αγορά 6 στρατιωτικών μεταγωγικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook, σύμφωνα με την Defense News. Η κόστος του εξοπλισμού έφτασε σε 400 εκατομμύρια δολάρια. Προηγουμένως η Τουρκία σχεδίαζε να αγοράσει 14 αμερικανικά ελικόπτερα Chinook, όμως λόγω έλλειψης στον αμυντικό προϋπολογισμό αναγκάστηκε να μειώσει τον όγκο της παραγγελίας κατά 8 ελικόπτερα. Η Διεύθυνση Στρατιωτικής Συνεργασίας (DSCA) του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ενημέρωσε το αμερικανικό Κογκρέσο για την πιθανότητα πώλησης 14 στρατιωτικών ελικοπτέρων CH-47F Chinook στην Τουρκία ακόμη τον Δεκέμβριο του 2009. Η συνολική αξία της πιθανής συναλλαγής τότε εκτιμήθηκε σε 1,2 δις δολάρια.
CH-47F Chinook

Τα CH-47F Chinook θα γίνουν τα πρώτα βαρέα μεταγωγικά ελικόπτερα των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας. Σύμφωνα με το υπογεγραμμένο συμβόλαιο η παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2013 και θα ολοκληρωθούν το 2014.Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την παραλαβή τους τα ελικόπτερα θα τροποποιηθούν έτσι, ώστε να δεχτούν τουρκικό εξοπλισμό.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί διεξάγουν διαπραγματεύσεις για την αγορά των CH-47F από τον Μάιο του 2005. Για την αγορά των στρατιωτικών μεταγωγικών ελικοπτέρων η Τουρκία είχε διοργανώσει 2 διαγωνισμούς στους οποίους επίσης συμμετείχαν το ρωσικό Mi-26T και το επίσης αμερικανικό CH-53 Sea Stallion. Και οι 2 διαγωνισμοί στην Τουρκία ακυρώθηκαν, γιατί τα προτεινόμενα μεταγωγικά ελικόπτερα ξεπερνούσαν το όριο κόστους που είχε τεθεί.

Το στρατιωτικό βαρύ μεταγωγικό ελικόπτερο CH-47F είναι μια αναβάθμιση του μοντέλου CH-47D, που πρωτοπέταξε το 2001, ενώ το πρώτο Chinook CH-47F μαζικής παραγωγής πέταξε το 2006. Το ελικόπτερο αυτό έχει σχεδιαστεί για να επεκτείνει τον χρόνο υπηρεσίας των ελικοπτέρων τύπου Chinook πέρα από το 2030. Ανάμεσα στα πράγματα που βελτιώθηκαν είναι οι καινούργιοι κινητήρες Honeywell συνολικής ισχύος 4.868 ίππων, καλύτερες πτητικές ικανότητες, και πλέον αποτελείται από λιγότερα μονοκόμματα μέρη, κάτι που μειώνει το κόστος συντήρησης και την ανάγκη για συχνές επιθεωρήσεις. Τα ελικόπτερα CH-47F Chinook μπορούν να ξεπεράσουν την ταχύτητα των 282 χλμ/ώρα με φορτίο 9.530 kg.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου