Ιανουαρίου 02, 2012

Η Ινδία δανείστηκε πυρηνικό υποβρύχιο από την Ρωσία

Η Ινδία δανείστηκε πυρηνικό υποβρύχιο από την Ρωσία

Πρώην K-152 "Nerpa" πυρηνικό επιθετικό υποβρύχιο
του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, νυν "Chakra".
Ρωσία και Ινδία υπέγραψαν την πράξη παραλαβής-παράδοσης για το πυρηνικό επιθετικό υποβρύχιο K-152 "Nerpa" (χαρακτηρισμός NATO - Akula II), μέρους του πρότζεκτ 971Y "Shchuka-B", με συμφωνία leasing, αναφέρει το "ITAR-TASS". Η τελετή υπογραφής της στρατιωτικής εξοπλιστικής συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου στο Γενικό Επιτελείο του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

"Όλες οι δοκιμασίες και οι έλεγχοι του πυρηνικού υποβρυχίου στην θάλασσα ολοκληρώθηκαν επιτυχώς, μετά την Πρωτοχρονιά το ινδικό πλήρωμα θα αρχίσει να προσαρμόζεται και να συνηθίζει το υποβρύχιο" - ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας. Το υποβρύχιο K-152 "Nerpa" θα κατευθυνθεί προς την Ινδία κατά τις 20 Ιανουαρίου του 2012 και θα ανήκει πλέον στην ναυτική βάση "Vishakapatnam" του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας, ως μέρος του οποίου θα φέρει την ονομασία "Chakra".

Το K-152 "Nerpa" θα είναι το πρώτο και μοναδικό πυρηνικό υποβρύχιο στους εξοπλισμούς του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας. Υπάρχουν υποθέσεις ότι θα αποτελέσει μέρος εκπαίδευσης για το μελλοντικό πλήρωμα του καθαρά δικού της πυρηνικού υποβρυχίου τύπου "Arihant" ATV I (Advanced Technology Vessel Project), του οποίου η κατασκευή ολοκληρώθηκε το 2009 και τώρα περνάει από δοκιμασίες πλεύσης. Η Ινδία δανείστηκε το K-152 "Nerpa" για 10 χρόνια και οι όροι δανεισμού παραμένουν άγνωστοι. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πηγές το κόστος δανεισμού είναι 670 εκατομμύρια δολάρια.

Επιθετικό πυρηνικό υποβρύχιο τύπου Akula.
Η κατασκευή του K-152 "Nerpa" ολοκληρώθηκε μόλις το 2008. Το ίδιο έτος κατά την διάρκεια δοκιμασιών στα ανοιχτά της Ιαπωνίας, στο υποβρύχιο συνέβη ένα ατύχημα, που προκάλεσε τον θάνατο 20 ναυτών και τεχνικών. Αρχικά σχεδιαζόταν να παραδοθεί το πυρηνικό υποβρύχιο στην Ινδία το 2010, όμως, οι ημερομηνίες παράδοσης διαρκώς μεταφέρονταν, λόγω επισκευών, διορθώσεων και δοκιμών.

Το πυρηνικό υποβρύχιο K-152 "Nerpa" είναι τρίτης γενιάς. Η εκτόπισή του είναι 8140 τόνοι, οριακό βάθος κατάδυσης - 600 μέτρα και η μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβοι. Το υποβρύχιο αυτό μπορεί να φέρει και πυραύλους και τορπίλες, καθώς και υβριδικούς πυραύλους-τορπίλες.

Ερασιτεχνικό βίντεο σχετικά με το στρατιωτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα πυρηνικών υποβρυχίων τύπου "Arihant" ATV  (Advanced Technology Vessel) της Ινδίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου