Ιανουαρίου 29, 2012

Η Νότια Αφρική ολοκλήρωσε την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών Cheetah στον Ισημερινό

Η Νότια Αφρική ολοκλήρωσε την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών Cheetah στον Ισημερινό

Atlas Cheetah C της Πολεμικής Αεροπορίας
της Νότιας Αφρικής σε έκθεση το 2007
Σύμφωνα με την Flightglobal, η Νότια Αφρική ολοκλήρωσε την παράδοση των 12 μαχητικών αεροσκαφών Atlas Cheetah στην Πολεμική Αεροπορία της Δημοκρατίας του Ισημερινού.

Η συμφωνία αξίας 78.5 εκατομμύρια δολάρια είχε υπογραφεί με την εταιρία Denel Aviation τον Δεκέμβριο του 2010 και συμπεριλαμβάνει 5 χρόνια συντήρησης των αεροσκαφών. Τα πρώτα τρία μαχητικά ο Ισημερινός τα παρέλαβε τον Μαΐου του 2011. Την παραλαβή τον υπολοίπων 9 νοτιοαφρικανικών μαχητικών ανακοίνωσε στις 21 Ιανουαρίου 2012 ο πρόεδρος του Ισημερινού Rafael Correa Delgado.

Όπως αναμένεται, τα 10 μονοθέσια μαχητικά αεροσκάφη Atlas Cheetah έκδοσης C και 2 διθέσια μαχητικά έκδοσης D, που έχουν τεθεί εκτός υπηρεσίας από την Πολεμική Αεροπορία της Νότιας Αφρικής το 2008, θα αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα μαχητικά Mirage F1, τα οποία ακόμα τα χρησιμοποιεί η Πολεμική Αεροπορία του Ισημερινού. Ο Ισημερινός προέβη σε αυτήν την κίνηση αγοράς νοτιοαφρικανικών πολεμικών αεροσκαφών μετά από ένταση με την Κολομβία, η οποία έχει κατηγορηθεί για παραβίαση εθνικού εναέριου χώρου κατά την διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων ενάντια σε δυνάμεις εξεγερμένων.

Αφίσα της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισημερινού
με το μαχητικό αεροσκάφος Cheetah D
Το μαχητικό αεροσκάφος  Atlas Cheetah είχε αναπτυχθεί από την δεκαετία του `80 από ισραηλινούς και νοτιοαφρικανικούς μηχανικούς πάνω στην βάση του γαλλικού μαχητικού Dassault Mirage III. Από το γαλλικό πρωτότυπο το μοντέλο της Denel Aviation διαφέρει λόγω πιο σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων, ραντάρ και συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου.

Το μαχητικό Cheetah μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 2.4 χιλιάδες χιλιόμετρα/ώρα και η μέγιστη απόσταση πτήσης του είναι 2600 χιλιόμετρα. Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με 2 πυροβόλα των 30mm, μπορεί να φέρει κατευθυνόμενους και μη πυραύλους καθώς και κατευθυνόμενες ή μη αεροπορικές βόμβες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου