Φεβρουαρίου 27, 2012

Ινδική Αεροπορία εξοπλίστηκε με ελικόπτερα Mi-17V-5

Ινδική Αεροπορία εξοπλίστηκε με ελικόπτερα Mi-17V-5

Ρωσικό ελικόπτερο πολλαπλών ρόλων Mi-17V-5
της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας
Η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας στις 17 Φεβρουαρίου 2012 ενέταξε στις δυνάμεις της μεγάλη παρτίδα ρωσικών μεσαίων ελικοπτέρων πολλαπλών ρόλων Mil Mi-17V-5, παραγωγής του "Kazan Helicopter Plant", αναφέρει το δελτίο τύπου της ρωσικής κρατικής εξοπλιστικής εταιρείας "RosOboronExport". Το τελετουργικό ένταξης των ελικοπτέρων Mi-17V-5 στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ινδίας πραγματοποιήθηκε στην βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας στο Palam, κοντά στο Delhi, παρουσία του Υπουργού Άμυνας της Ινδίας Arackaparambil Kurien Antony.

Σύμφωνα με προγενέστερες δημοσιεύσεις, ο ρωσικός εξοπλιστικός όμιλος "Ελικόπτερα Ρωσίας" κατά την διάρκεια της περσινής χρονιάς παρέδωσε στην Ινδία 12 μεσαία στρατιωτικά ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων Mil Mi-17V-5, με βάση το ρώσο-ινδικό εξοπλιστικό συμβόλαιο του 2008. Με βάση αυτήν τη συμφωνία η Ινδία πρέπει να παραλάβει 80 καινούργια στρατιωτικά ελικόπτερα συνολικής αξίας 1,345 δις δολάρια. Οι παραδόσεις των επιθετικών/μεταγωγικών ελικοπτέρων Mil Mi-17V-5 στην Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας καθυστέρησαν, επειδή η Ινδία δεν μπορούσε να καταλήξει σχετικά με το τι συστήματα και εξοπλισμό θα έχουν τα νέα ελικόπτερα.

Τα ρωσικά επιθετικά/μεταγωγικά ελικόπτερα Mil Mi-17 αποτελούν ουσιαστικά την προς εξαγωγή έκδοση του Mil Mi-8M, και συγκεκριμένα το ελικόπτερο Mi-17V-5 είναι η εξαγωγική έκδοση του ρωσικού στρατιωτικού μεταγωγικού ελικοπτέρου Mi-8MTV-5 με δυο κινητήρες Klimov TV3-117VM, μια επιπλέον πόρτα και ράμπα επιβίβασης. Το Mil Mi-8 είναι το πλέον διαδεδομένο ελικόπτερο στον κόσμο.

Αυτή την στιγμή το Υπουργείο Άμυνας της Ινδίας εξετάζει το ενδεχόμενο να αγοράσει από την Ρωσία μια επιπλέον παρτίδα 59 ελικοπτέρων Mi-17V-5. Η αξία της συναλλαγής αυτής εκτιμάται στο 1 δις. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Flightglobal MiliCAS, η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας έχει στους εξοπλισμούς της 138 ελικόπτερα πολλαπλών ρόλων Mi-8/17.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου