Φεβρουαρίου 13, 2012

Η Ρωσία το 2012 θα αποκτήσει δέκα επιπλέον βομβαρδιστικά Su-34

Η Ρωσία το 2012 θα αποκτήσει δέκα επιπλέον βομβαρδιστικά Su-34

Ρωσικό μαχητικό/βομβαρδιστικό αεροσκάφος Sukhoi Su-34
Φωτογραφία του Oleg Belyakov
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας το 2012 θα εξοπλιστεί με 10 επιπλέον βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34, ανακοίνωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Τον Δεκέμβριο του 2011 ο εκπρόσωπος τύπου της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας Vladimyr Drobishevskiy ανακοίνωσε ότι το 2012 το Υπουργείο Άμυνας θα προσθέσει στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς του, για την Δυτική Στρατιωτική Περιφέρεια,  14 διθέσια μαχητικά/βομβαρδιστικά Su-34 (ονομασία ΝΑΤΟ Fullback, εναλλακτική ονομασία Sukhoi Su-32MF, multi-function). Οι προηγούμενες πληροφορίες μιλούσαν για παράδοση 6 μαχητικών/βομβαρδιστικών αεροσκαφών στην ρωσική Πολεμική Αεροπορία για την αεροπορική βάση του Voronezh. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του RIA Novosti, την παρούσα στιγμή η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας είναι εξοπλισμένη με 12 βομβαρδιστικά Su-34. Συνολικά, το συμβόλαιο με τον ρωσικό "Ενωμένο Αεροναυπηγικό Όμιλο" προβλέπει την προμήθεια στους Ρώσους στρατιωτικούς 32 αεροσκάφη συγκεκριμένου τύπου σειριακής παραγωγής, ενώ μέχρι το 2015 οι ποσότητά τους αναμένεται να φτάσει τις 70 μονάδες.

Τον Αύγουστο του 2011 ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας Alexandr Zelin ανέφερε, πως τα επόμενα 10 χρόνια το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας σκοπεύει να εξοπλιστεί με 120 μαχητικά βομβαρδιστικά Sukhoi Su-34, και αφού γίνει αυτό θα σχηματιστούν 5 αεροπορικές μοίρες με 24 αεροσκάφη η κάθε μία. Η αγορά των στρατιωτικών αεροσκαφών Su-34 πραγματοποιείται στα πλαίσια του στρατηγικού στρατιωτικού εξοπλιστικού προγράμματος της Ρωσίας για τα έτη 2011-2020, με συνολική χρηματοδότηση περίπου 23 τρις ρούβλια. Την κατασκευή των βομβαρδιστικών έχει αναλάβει η "Αεροπορική Ένωση Τσκάλοβ" του Novosibirsk. Το σχέδιο είναι τα καινούργια αεροσκάφη προοδευτικά να αντικαταστήσουν τα πεπαλαιωμένα Su-24. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του εκπροσώπου τύπου του Υπουργείου Άμυνας για την Πολεμική Αεροπορία, συνταγματάρχη Vladimir Drik, μέχρι το 2020 σχεδόν το 70% των ρωσικών Su-24 θα έχει αντικατασταθεί με Su-34.

Πύραυλοι και βόμβες που μπορεί να φέρει
το ρωσικό μαχητικό/βομβαρδιστικό Su-34
Τα επιθετικά στρατιωτικά αεροσκάφη Su-34 προορίζονται κυρίως για καταστροφή επίγειων και επιφανειακών στόχων, συμπεριλαμβανομένων των κινούμενων και των στόχων μικρού μεγέθους, ακόμα και σε στρατηγικό βάθος μέσα στο εχθρικό έδαφος και υπό οποιεσδήποτε κλιματικές και καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα. Έχει 12 κρατήματα για πυραύλους και βόμβες, ενώ είναι ικανό να φέρει και πυρηνικές βόμβες. Το ρωσικό μαχητικό/βομβαρδιστικό Sukhoi Su-34 έχει σχεδιαστεί για μεγάλη διείσδυση και πτήσεις μεγάλης διάρκειας, οπότε οι θέσεις των πιλότων βρίσκονται δίπλα δίπλα, εξοικονομώντας έτσι όργανα πιλοτηρίου και χώρο, όπου πίσω από τα καθίσματα υπάρχει τουαλέτα, καθώς και χώρος για να ξαπλώσει ένας πιλότος. Στρατιωτικά αξιοποιήθηκε από την Ρωσία για πρώτη φορά στον πόλεμο της Νότιας Οσετίας το 2008, κυρίως σε αποστολές ηλεκτρονικού πολέμου και καταστροφής ραντάρ.

Ερασιτεχνικό βίντεο επίδειξης των πτητικών και επιθετικών ικανοτήτων του Sukhoi Su-34 (Su-32MF):

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου