Φεβρουαρίου 08, 2012

Το Πακιστάν παρέλαβε τα τελευταία μαχητικά F-16

Το Πακιστάν παρέλαβε τα τελευταία μαχητικά F-16

Οι ΗΠΑ παρέδωσαν στο Πακιστάν τα 3 τελευταία μαχητικά αεροσκάφη F-16 Fighting Falcon Block 52, ολοκληρώνοντας την παράδοση και των 18 μαχητικών της παρτίδας, που το Πακιστάν αγόρασε το 2006. Όπως αναφέρει η "The Nation", τα αεροσκάφη αυτά, όντας εξοπλισμένα με συστήματα νυχτερινής πλοήγησης και στόχευσης, έφτασαν στην αεροπορική βάση Shahbaz, η οποία, σύμφωνα με το Wikileaks, προκειμένου να φιλοξενήσει τα F-16 Fighting Falcon Block 52, ελέγχεται από τις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας για να αποφευχθεί η διαρροή τεχνολογίας προς την Κίνα. Προηγουμένως, τα τελευταία μαχητικά F-16 αναμένονταν να φτάσουν στο Πακιστάν τον Ιανουάριο του 2012, όμως η παράδοση καθυστέρησε.

Πακιστανικά F-16 σε κοινή άσκηση με τις ΗΠΑ
Η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν αγόρασε 18 F-16 το 2006 με 2,7 δις δολάρια. Στην αξία του συμβολαίου συμπεριλαμβανόταν η αγορά των ίδιων των μαχητικών έναντι 1,4 δις δολαρίων και ο εκσυγχρονισμός τους μέχρι την έκδοση Block 52 για 1,3 δις δολάρια. Επιπλέον, η πακιστανική αεροπορία απέκτησε ανταλλακτικά και εξοπλισμό επίγειας συντήρησης αεροσκαφών. Τα πρώτα 3 αμερικανικά μαχητικά παραδόθηκαν τον Ιούνιο του 2010.

Τον Ιούνιο του 2011 έγινε γνωστό πως το Υπουργείο Άμυνας του Πακιστάν σκοπεύει να αγοράσει από τις ΗΠΑ μια ακόμη παρτίδα αποτελούμενη από 18 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+. Το κυρίως συμβόλαιο που είχε υπογραφεί το 2006 περιείχε δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά αυτών των αεροσκαφών. Δεν είναι ακόμη γνωστό πότε ακριβώς θα υπογραφεί η καινούργια συμφωνία.

Μέχρι πρόσφατα κάποιοι αναλυτές πίστευαν, πως οι ΗΠΑ μπορούν να διακόψουν την στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία τους με το Πακιστάν, μετά από την αεροπορική επίθεση που πραγματοποίησε το ΝΑΤΟ σε στρατιωτική βάση του Πακιστάν. Συγκεκριμένα, η καθυστέρηση στην παράδοση των τελευταίων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon Block 52 είχε ως κύρια αιτιολογία της το πάγωμα των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν.

Προς το παρόν, το Πακιστάν έχει στους εξοπλισμούς του 66 μαχητικά αεροσκάφη F-16. Το Αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας σκοπεύει να εκσυγχρονίσει μέχρι την έκδοση Block 50 όλα τα μαχητικά F-16A/B Block 15, που μέχρι τώρα ήταν να εκσυγχρονιστούν μέχρι την έκδοση Block 40. Όλες οι εργασίες εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθούν στις ΗΠΑ και την Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου