Φεβρουαρίου 28, 2012

Το Ιράν εξοπλίστηκε με δυο υποβρύχια τύπου Ghadir

Το Ιράν εξοπλίστηκε με δυο υποβρύχια τύπου Ghadir

Ιρανικά ελαφριά παράκτια υποβρύχια τύπου Ghadir
Φωτογραφία του IRNA
Το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν εξοπλίστηκε με δυο επιπλέον ελαφριά παράκτια υποβρύχια τύπου Ghadir (ή Qadir), ιρανικής παραγωγής, αναφέρει το IRNA. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν υποστρατήγου Habibollah Sayyari, και τα δυο υποβρύχια είναι εξολοκλήρου κατασκευασμένα από τους Ιρανούς ειδικούς. Τα υποβρύχια Ghadir είναι εξοπλισμένα με τορπίλες και είναι σχεδιασμένα για να εκτελούν αποστολές ειδικά στα ρηχά νερά του Περσικού Κόλπου.

Μαζί με τα δυο καινούργια υποβρύχια, ο αριθμός των υποβρυχίων τύπου Ghadir του Πολεμικού Ναυτικού του Ιράν έφτασε τις 16 μονάδες. Άλλα τρία υποβρύχια του τύπου Ghadir το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν παρέλαβε το 2011, ενώ το πρώτο από τα Ghadir μέσα στο 2007. Τα υποβρύχια τύπου Ghadir σχεδιάστηκαν από το Ιράν πιθανότατα έχοντας ως βάση τα βορειοκορεατικά υποβρύχια τύπου "Yono". Tα ελαφριά παράκτια υποβρύχια Ghadir έχουν εκτόπισμα 130 τόνους. Όλα τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά αποκρύπτονται από τον στρατό του Ιράν. Τα βορειοκορεατικά υποβρύχια τύπου "Yono", με την σειρά τους μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι 11 κόμβους και είναι εξοπλισμένα με δύο εκτοξευτήρες τορπιλών 533 χιλιοστών.


Τα ιρανικά ΜΜΕ είχαν αναφέρει πως τα παράκτια υποβρύχια Ghadir κατασκευάζονται με χρήση τεχνολογιών που τα καθιστούν λιγότερα παρατηρήσιμα.

Εκτός από τα ελαφριά υποβρύχια τύπου Ghadir, το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν συμπεριλαμβάνει τρία σοβιετικά υποβρύχια τύπου project 877 Paltus (υποβρύχια Tareg, Noor, Yunes), αγορασμένα στις αρχές του 1990 και το υποβρύχιο "Nahang 1" (φάλαινα στα ιρανικά), κατασκευασμένο από Ιρανούς ναυπηγούς το 2006. Το 2008 είχε ανακοινωθεί ότι το Ιράν άρχισε να κατασκευάζει καινούργια υποβρύχια τύπου Qaeem, ικανά να εκτελούν αποστολές σε ανοιχτή θάλασσα. Σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για τα ιρανικά υποβρύχια Qaeem.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου