Φεβρουαρίου 05, 2012

Η Ρωσία ξεκίνησε μαζικές ναυπηγήσεις στην Αγία Πετρούπολη

Η Ρωσία ξεκίνησε μαζικές ναυπηγήσεις στην Αγία Πετρούπολη

Τα ναυπηγεία "Severnaya Verf" στην Αγία Πετρούπολη την 1η Φεβρουαρίου 2012 ξεκίνησαν την κατασκευή της νέας φρεγάτας του Project 22350 για το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας, γράφει η εφημερίδα "Commersant". Στην νέα ρωσική φρεγάτα δόθηκε το όνομα "Admiral Golovko". Ταυτόχρονα ξεκίνησε και η ναυπήγηση της ρωσικής κορβέτας "Gremyaschiy" του Project 20385, που ουσιαστικά αποτελεί μια εξελιγμένη συνέχεια του "Project 20380 Stereguschiy" σχεδιασμένη από το σχεδιαστικό γραφείο Almaz.

Μακέτα της φρεγάτας "Admiral Golovko"
Όπως τονίζει και η ρωσική εφημερίδα, μια ταυτόχρονη έναρξη κατασκευής πολεμικών πλοίων τέτοιων τύπων (φρεγάτα και κορβέτα) πραγματοποιήθηκε στην Ρωσία για πρώτη φορά. Η έναρξη ναυπηγήσεων της κορβέτας και της φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού έχει αφιερωθεί στην ετήσια σύνοδο των διοικητών στόλων του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας, η οποία ξεκίνησε στις 30 Ιανουαρίου του 2012 στην Αγία Πετρούπολη. Στην σύνοδο πήραν μέρος ο αρχή-διοικιτής του στόλου ναύαρχος Vladimir Vysotsky μαζί με τους διοικητές των Βόρειου, Ειρηνικού Ωκεανού, Εύξεινου Πόντου και Βαλτικού στόλων καθώς και του στολίσκου της Κασπίας. Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, η ναυπήγηση των πλοίων αρχικά σχεδιαζόταν να ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά αργότερα αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή της κορβέτας και της φρεγάτας παρουσίας όλης της διοίκησης του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας.

Οι φρεγάτες του Project 22350 του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας έχουν εκτόπισμα 4.500  τόνους. Το κάθε πλοίο είναι εξοπλισμένο με πυροβόλο Α-192 130 χιλιοστών, 16 πυραύλους επιφάνειας-επιφάνειας "Onix" και 16 ανθυποβρυχιακούς πυραύλους "Kalibr". Εκτός αυτού τα πολεμικά σκάφη θα είναι εξοπλισμένα με 32 αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα "Poliment-Redut", ενώ στο κατάστρωμα θα φέρουν ελικόπτερα Ka-27. Αυτή τη στιγμή η σειρά των πλοίων του Project 22350 περιλαμβάνει τις φρεγάτες "Admiral Gorshkov" και "Admiral Kasatonov". Ενώ οι κορβέτες του Project 20385 του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας έχουν εκτόπισμα 2.200 τόνους, μήκος 104 μέτρα, αυτονομία καυσίμων 4.000 ναυτικά μίλια, πυροβόλο των 100 χιλιοστών, ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά συστήματα, πλήρωμα 100 ναύτες και ένα ελικόπτερο Ka-27.

Το αρχικό τμήμα της κορβέτας "Gremyaschiy" Project 20385
Το ναυπηγείο "Severnaya Verf", προς το παρόν είναι η μόνη βιομηχανία στην Ρωσία, που ασχολείται με ναυπήγηση φρεγατών του Project 22350 του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας καθώς και των κορβετών του Project 20385. Σύμφωνα με την εφημερίδα, το κόστος μιας κορβέτας τύπου "Gremyaschiy" είναι 12,5 δις ρούβλια, ενώ της φρεγάτας "Admiral Golovko" είναι περίπου 20 δις ρούβλια. Χάρη στο γεγονός, ότι το ναυπηγείο της Αγίας Πετρούπολης αποτελεί πρακτικά μονοπώλιο στην κατασκευή φρεγατών του Project 22350 και κορβετών του Project 20385, θα είναι πραγματικά υπερφορτωμένο με παραγγελίες μέχρι το 2020, όταν τελειώνει δηλαδή το παρόν πρόγραμμα στρατηγικών στρατιωτικών εξοπλισμών της Ρωσίας, καθώς προβλέπει ότι θα κατασκευαστούν συνολικά 10 κορβέτες του Project 20385 για το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας μέχρι τότε.

Βίντεο παρουσίασης της κορβέτας Soobrazitelny και των χαρακτηριστικών της του προγενέστερου Project 20382, που αποτέλεσε την βάση για την κορβέτα "Gremyaschiy" του Project 20385: (το βίντεο είναι στα αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου