Μαΐου 30, 2011

Η έκδοση του ινδικού μαχητικού Tejas για αεροπλανοφόρο θα πετάξει τον Ιούλιο

Η έκδοση του ινδικού μαχητικού Tejas για αεροπλανοφόρο θα πετάξει τον Ιούλιο


Ινδικό μαχητικό αεροσκάφος Tejas σε επιδείξεις
Ο οργανισμός αμυντικών ερευνών και ανάπτυξης της Ινδίας (DRDO) σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις της εκπαιδευτικής-πολεμικής έκδοσης για αεροπλανοφόρο του ελαφριού μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών χρήσεων Tejas τον Ιούλιο του 2011, ανακοίνωσε το DNA India. Προς το παρόν το πρώτο πρωτότυπο του μαχητικού αεροσκάφους περνάει από έναν κύκλο επίγειων δοκιμών. Μέχρι στιγμής το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας έχει παραγγείλει έξι από τα καινούργια ελαφριά αεροσκάφη, τα οποία θα παραδοθούν στους στρατιωτικούς μέχρι το 2014. Η πρώτη παρουσίαση του νέου ινδικού μαχητικού έγινε το 2010, ενώ είχε ανακοινωθεί επίσης, ότι μέσα στο 2011 θα πετάξει για πρώτη φορά και η μονοθέσια εκδοχή του Tejas για αεροπλανοφόρο. Η μονοθέσια εκδοχή του Tejas αυτήν την στιγμή περνάει δοκιμασίες από την Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας και υπολογίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2012 θα αποτελέσει μέρος του εξοπλιστικού της προγράμματος.

Από την εκδοχή του μαχητικού αεροσκάφους που προορίζεται για την Αεροπορία η εκδοχή αεροπλανοφόρου διαφοροποιείται με την ύπαρξη πιο μεγάλου σασί, με λίγο πιο χαμηλωμένο το μπροστινό μέρος  της ατράκτου για να υπάρχει καλύτερη ορατότητα, με γάντζο προσνήωσης και με μια πιο αναπτυγμένη μηχανοποίηση των φτερών για την εξασφάλιση της απαραίτητης δύναμης άνωσης κατά την διάρκεια προσνήωσης σε αεροπλανοφόρο. Το συγκεκριμένο μοντέλο είναι σχεδιασμέμενο για προσνηώσεις σε αεροπλανοφόρα τύπου Short Take Off που φέρουν σύστημα ski jump. Σύμφωνα με την DRDO το αεροσκάφος Tejas θα εξοπλίζεται με κινητήρες General Electric F404-IN20.

Αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδίας Viraat
Η Ινδία αυτήν την στιγμή, έχει στην διάθεσή της ένα ενεργό αεροπλανοφόρο κατηγορίας STOVL (Short Take-Off and Vertical Landing), το αεροπλανοφόρο «Viraat», που είναι το πρώην αεροπλανοφόρο του Βασιλικού Ναυτικού της Αγγλίας HMS «Hermes», το οποίο είναι εξοπλισμένο με 12-18 μαχητικά Sea Harrier, που μπορούν να γίνουν 30 αν αφαιρεθούν τα ελικόπτερα. Υπό κατασκευή, επίσης, βρίσκεται στην Ινδία το αεροπλανοφόρο «Vikramaditya», που στην ουσία είναι η βαθιά ανακατασκευή του ρωσικού Admiral Gorshkov που πουλήθηκε το 2004 για να μετατραπεί σε αεροπλανοφόρο κατηγορίας STOBAR (short take off but arrested recovery).

Βίντεο με στιγμιότυπα από τις δοκιμαστικές πτήσεις του Ινδικού ελαφριού μαχητικού αεροσκάφους Tejas:
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου