Μαΐου 26, 2011

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας εκτόξευσε επιτυχώς τον πυρηνικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο "Sineva"

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας εκτόξευσε επιτυχώς τον πυρηνικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο "Sineva"


Το στρατηγικό πυρηνικό πυραυλικό υποβρύχιο, "Εκατερινμπουργκ" του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας, στις 20 Μαϊου έκανε επιτυχής εκτόξευση του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου "Sineva" (Синева), αναφέρει, σύμφωνα με το πρακτορείο "Ιντερφαξ", ο επίσημος εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Igor Konashenkov.

"Η εκτόξευση πυραύλων έγινε από την περιοχή της Θάλασσας του Μπάρεντς από το στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο K-84 Yekaterinburg. Μέσα στον υπολογισμένο χρόνο οι πύραυλοι "Sineva" έφτασαν και έπληξαν το πεδίο βολών "Kura na Kamchatke"" - δήλωσε ο αξιωματικός. Πρόσθεσε, επίσης, πως η εκτόξευση αυτή ήταν στα πλαίσια ενός προγράμματος δοκιμών της αξιοπιστίας του στρατηγικού πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας.

Ενώ σύμφωνα με της τελευταίες ανακοινώσεις των ρωσικών στρατιωτικών παραγόντων, ανάμεσα στους εκτοξευμένους πυραύλους είναι και νέος διηπειρωτικός στρατηγικός πύραυλος "Liner", τα στοιχεία του οποίου παραμένουν άγνωστα, ωστόσο θεωρείται πως είναι η βαθιά εκσυγχρονισμένη εκδοχή του RSM-54 Sineva  

Ο ρωσικός στρατηγικός πυρηνικός πύραυλος R-29RMU Sineva, αποκαλούμενος και RSM-54, είναι ένας πύραυλος υγρών καυσίμων για εκτόξευση από υποβρύχια και αποτελεί μέρος των ρωσικών στρατιωτικών εξοπλισμών από το 2007. Το μήκος του είναι περίπου 15 μέτρα, διάμετρος 1.9 μέτρα και έχει μάζα εκκίνησης πάνω από 40 τόνους. Το πυραυλικό σύστημα "Σινεβά" επιτρέπει ταυτόχρονη ή και μεμονωμένη εκτόξευση πυραύλων από υποβρύχια κινούμενα σε βάθος μέχρι 55 μέτρα και με τα ταχύτητα μέχρι 7 κόμβους. Έχει σχεδιαστεί για χρήση από υποβρύχια τύπου Delta IV, τα οποία είναι εξοπλισμένα με 16 τέτοιους πυραύλους. Υπολογίζεται ότι ο πύραυλος θα βγει εκτός υπηρεσίας μόλις το 2030 και σύμφωνα με το εξοπλιστικό σχέδιο θα κατασκευαστούν περίπου 100. Για το ΝΑΤΟ φέρει την κωδική  ονομασία SS-N-23 Skiff.

Το στρατηγικό πυρηνικό  πυραυλικό υποβρύχιο K-84 Yekaterinburg του Πολεμικού Ναυτικού της Ρωσίας έχει μήκος  167 μέτρα, πλάτος 12 μέτρα και εκτοπισμό 12000 τόνους. Μέγιστο βάθος κατάδυσης 400 μέτρα, πλήρωμα 140 άτομα. Ο βασικός στόχος αυτής της κατηγορίας υποβρυχίων είναι η πυρηνική αποτροπή, καθώς λόγω της κατασκευής τους λειτουργούν σε συνθήκες stealth και δίνουν την δυνατότητα είτε της πυρηνικής αντεπίθεσης είτε της "επίθεσης έκπληξη"από οποιαδήποτε γωνία του κόσμου.

Βίντεο σύγκρισης χαρακτηριστικών των καλύτερων γνωστών ρωσικών στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου