Μαΐου 07, 2011

Η Τουρκία κατασκεύασε το πρωτότυπο του δικού της κύριου άρματος μάχης

Η Τουρκία κατασκεύασε το πρωτότυπο του δικού της κύριου άρματος μάχης


3D σχέδιο του Κύριου Άρματος Μάχης Altay
Φωτογραφία από www.otokar.com.tr
Η Τουρκία δημιούργησε το πρώτο πρωτότυπο του δικού της κύριου άρματος μάχης τρίτης γενιάς Altay, ανακοίνωσε η Defence Talk. Σύμφωνα με τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Vecdi Gonul το καινούργιο άρμα μάχης θα παρουσιαστεί δημόσια στις 10 Μαΐου 2011 στην έκθεση στρατιωτικών εξοπλισμών IDEF-2011, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Στα πλαίσια του προγράμματος Altay, το κόστος του οποίου εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια, θα παραχθούν τέσσερα πρωτότυπα του κύριου άρματος μάχης. Τα άρματα αυτά θα συμπεριληφθούν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Τουρκικού Στρατού Ξηράς μέχρι το 2015. Το σύμφωνο για την ανάπτυξη και κατασκευή τουρκικού "εθνικού" άρματος μάχης Altay είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Γραμματεία της Στρατιωτικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSM) και την τουρκική βιομηχανία Otokar τον Μάρτιο του 2007. Αργότερα η Otokar έκλεισε συμφωνία με την νοτιοκορεάτικη εταιρία Hyundai Rotem για την από κοινού ανάπτυξη του νέου τανκ. Το συμβόλαιο είχε υπογραφεί με βάση τα αποτελέσματα ενός διαγωνισμού, στον οποίο επίσης, συμμετείχε και η γερμανική βιομηχανία KMW.

Η βιομηχανία της Νότιας Κορέας είχε επιλεγεί νικήτρια του διαγωνισμού, καθώς συμφώνησε να μοιραστεί πλήρως με την Τουρκία τις τεχνολογίες που  χρησιμοποιεί στο δικό της άρμα μάχης K-2 Black Panther. Σύμφωνα, πάντα, με τα δεδομένα του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, το κύριο άρμα μάχης Altay κατά 60% δανείστηκε τις τεχνολογίες του K-2. Ο στόχος των Ένοπλων Δυνάμεων της Τουρκίας είναι να αντικαταστήσει το νέο άρμα τα εκτενώς χρησιμοποιούμενα σήμερα γερμανικά Leopard 1A/2A και αμερικανικά M48 και M60.

Η μάζα του άρματος μάχης Altay θα είναι περίπου 60 τόνοι. Το άρμα θα είναι εξοπλισμένο με κανόνι 120 χιλιοστών MKEK 120, μονάδα απομακρυσμένου ελέγχου των οπλικών συστημάτων με σταθεροποίηση Aselsan STAMP/II και πολυβόλο διαμετρήματος 12.7 χιλιοστών. Το είδος της θωράκισης που θα χρησιμοποιηθεί από το τουρκικό κύριο άρμα μάχης προς το παρόν παραμένει άγνωστο. Το Altay θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 70 χλμ/ώρα, ενώ το κόστος ενός άρματος αναμένεται να φτάσει τα 5.5 εκατομμύρια δολάρια. Το όνομά του προέρχεται από το όνομα του Τούρκου στρατηγού Fahrettin Altay (1880–1974).

Ερασιτεχνικό βίντεο με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου άρματος μάχης της Τουρκίας:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου