Μαΐου 21, 2011

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα εξοπλιστεί με νέο κατασκοπευτικό αερόστατο

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα εξοπλιστεί με νέο κατασκοπευτικό αερόστατο

Σχεδιάγραμμα με τους τρόπους χρήσης του στρατιωτικού
κατασκοπευτικού αερόστατου "Blue Devil 2"

Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, από τον Φεβρουάριο του 2012 θα συμπληρώσει τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της με ένα νέο μαλακό κατασκοπευτικό πηδαλιουχούμενο αερόστατο Blue Devil 2 (Μπλε Διάβολος 2), αναφέρει η Aviation Week. Συμβόλαιο για την ανάπτυξη και κατασκευή ενός αναγνωριστικού αερόστατου αξίας 82.6 εκατομμύρια, είχε υπογραφεί με την εταιρία MAV6 ήδη από τον Οκτώβριο του 2010. Η πρώτη πτήση του Blue Devil 2 αναμένεται για τον φετινό Σεπτέμβρη. Το νέο πηδαλιουχούμενο αερόστατο θα επανδρώνεται προαιρετικά, θα μπορεί να ελέγχεται είτε από πιλότο που θα βρίσκεται σε ειδικά διαμορφωμένο τμήμα του, είτε από επίγειο χειριστή. Το μήκος του ωφέλιμου για φορτία τμήματός του θα είναι 7 μέτρα, το πλάτος 3 μέτρα και το ύψος 2.1 μέτρα. Το σύγχρονο αυτό στρατιωτικό αερόστατο θα είναι εξοπλισμένο με περισσότερους από μια ντουζίνα αισθητήρες, όπως ηλεκτρονικο-οπτικές και υπέρυθρες κάμερες υψηλής ευκρίνειας και σύστημα ραδιοηλεκτρονικής κατασκοπείας και τηλεπικοινωνιών.

Ο αμερικάνικος κατασκοπευτικός διάβολος θα έχει την δυνατότητα να ακούει τις επίγειες συνομιλίες και να παρακολουθεί την κίνηση μονάδων σε συγκεκριμένες περιοχές. Πιθανολογείται πως προορίζεται για να υπηρετήσει στο Αφγανιστάν. Το αερόστατο Blue Devil 2 θα έχει αυτονομία πτήσης 5 ημέρες και η κύρια ιδέα του είναι να απαιτείται λιγότερο προσωπικό στο έδαφος, μιας και η επεξεργασία των δεδομένων θα πραγματοποιείται πλέον από τον υπερυπολογιστή του αερόστατου, το οποίο ύστερα θα μεταβιβάζει τις έτοιμες πληροφορίες στις στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ, καθώς και η αποσυμφόρηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων.

Προηγουμένως, στα πλαίσια του προγράμματος Blue Devil, είχε αναπτυχθεί κατασκοπευτικό αεροσκάφος Blue Devil 1, που παραδόθηκε στους στρατιωτικούς τον Δεκέμβριο του 2010. Το αεροσκάφος είχε δημιουργηθεί στην βάση του αεροπλάνου Hawker Beechcraft King Air 90 και είναι εξοπλισμένο σχεδόν με τις ίδιες συσκευές αναγνώρισης και παρακολούθησης με τον Blue Devil 2. Το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αερόχημα αντιμετοπίζεται από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μόνο ως ενδιάμεσος κρίκος. Οι στρατιωτικοί σκοπεύουν να απορρίψουν το Blue Devil 1 μόλις αρχίσουν να εξοπλίζονται με το Blue Devil 2.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου