Μαΐου 08, 2011

To μη επανδρωμένο αερόχημα μάχης Phantom Ray πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση

To μη επανδρωμένο αερόχημα μάχης Phantom Ray πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση


Μη επανδρωμένο stealth μαχητικό αερόχημα Phantom Ray
(C) Boeing
To μη επανδρωμένο μαχητικό αερόχημα τεχνολογίας stealth Phantom Ray, που αναπτύσσει ο Αμερικάνικος αεροναυπηγικός κολοσσός Boeing, πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση, αναφέρει το δελτίο τύπου της εταιρίας. Οι πρώτες θερινές δοκιμαστικές πτήσεις του αεροχήματος πραγματοποιήθηκαν στις 27 Απριλίου του 2011, όμως, η Boeing τις ανακοίνωσε μόλις τώρα. To Phantom Ray έκανε δοκιμαστική πτήση από την βάση της Αεροπορίας των ΗΠΑ Edwards στην Καλιφόρνια. To stealth μη επανδρωμένο μαχητικό αερόχημα πέρασε στον αέρα 17 λεπτά.

Κατά την διάρκεια της πρώτης του πτήσης, το αερόχημα Phantom Ray ανέβηκε στο ύψος 2300 μέτρων και ανέπτυξε ταχύτητα 178 κόμβων (329.7 χλμ/ώρα), ενώ δοκιμάστηκαν επίσης και τα κύρια πτητικά χαρακτηριστικά του μη επανδρωμένου αεροχήματος,  το οποίο τον προσεχή χρόνο θα κάνει ακόμα μερικές δοκιμαστικές πτήσεις. Τον Μάρτιο του 2011 το Phantom Ray πέρασε στις ΗΠΑ μια σειρά επίγειων δοκιμασιών, για να διαπιστωθεί πως το stealth μαχητικό ανταποκρίνεται στην τροχοδρόμηση,  εξ αποστάσεως καθοδήγηση και ανταλλαγή πληροφοριών.

Το μη επανδρωμένο μαχητικό αερόχημα τεχνολογίας stealth Phantom Ray έχει άνοιγμα φτερών 15.2 μέτρα, μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 980 χλμ/ώρα και ο σχεδιασμός του αποσκοπεί στην μέγιστη δυνατή απόκρυψή του από τα εχθρικά ραντάρ, για αποστολές βαθιάς κρούσης ακριβείας σε στόχους εντός περιοχών υψηλού κινδύνου στην εχθρική ενδοχώρα.  Στο εσωτερικό του stealth μαχητικού αεροχήματος θα υπάρχουν χωριστά τμήματα για οπλισμό που μπορεί να φτάσει τους 2 τόνους, αν τα τα χαρακτηριστικά των οπλισμών που μπορεί να δεχτεί δεν έχουν αποφασιστεί ακόμα. Το μαχητικό Phantom Ray θα έχει αυτονομία πτήσης μέχρι 16-18 ώρες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορεί να ανεφοδιάζεται με καύσιμα στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Boeing, το μη επανδρωμένο μαχητικό Phantom Ray έχει αναπτυχθεί τα προηγούμενα 2,5 χρόνια με έξοδα της ίδιας της εταιρίας και δεν αποτελεί ακόμα μέρος του στρατηγικού εξοπλιστικού προγράμματος των ΗΠΑ. Οι κύριοι επιχειρησιακοί στόχοι του stealth αεροχήματος είναι η καταστροφή εχθρικών μέσων αεράμυνας, κατασκοπεία, αναγνώριση και διεξαγωγή ραδιοηλεκτρονικού πολέμου.

Επίσημο βίντεο της Boeing από την δοκιμαστική πτήση του μη επανδρωμένου stealth μαχητικού αεροχήματος Phantom Ray:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου