Μαΐου 31, 2011

Η Σουηδία αγόρασε ελικόπτερα Black Hawk

Η Σουηδία αγόρασε ελικόπτερα Black Hawk


UH-60 Black Hawk στο Παρίσι, 2005
Φωτογραφία του  David Monniaux
Η Αμερικανική εταιρία Sikorsky έλαβε συμβόλαιο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ για την παράδοση 15 ελικοπτέρων πολλαπλών χρήσεων UH-60M Black Hawk στο Υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας, αναφέρει η Defense Aerospace. Η αξία της συναλλαγής έφτασε τα 207,1 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας όλα τα ελικόπτερα θα παραδοθούν στην Σουηδία μέχρι το τέλος του 2012. Η Σουηδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, που αγόρασε τα ελικόπτερα Black Hawk. Η Διεύθυνση Στρατιωτικής Συνεργασίας του Πενταγώνου (DSCA) ενημέρωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ για αίτηση αγοράς των 15 ελικοπτέρων Black Hawk στις αρχές Νοεμβρίου 2010. Η αξία της μελλοντικής, τότε, συμφωνίας με την Σουηδία είχε εκτιμηθεί στα 546 εκατομμύρια δολάρια και περιλάμβανε την παράδοση επιπλέον εξοπλισμού για τα ελικόπτερα και τα έξοδα παράδοσης του υλικού στον αγοραστή. Στην παραγγελία, επίσης, περιλαμβανόντουσαν επιπλέον 34 κινητήρες T700-GE-701D.

Το Υπουργείο Άμυνας της Σουηδίας πήρε την τελική απόφαση για την αγορά των αμερικανικών ελικοπτέρων  UH-60M Black Hawk στις αρχές Απριλίου 2011. Από τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας για την χρηματοδότηση της συμφωνίας είχαν παραχωρηθεί 4,7 δισεκατομμύρια κορόνες (755 εκατομμύρια δολάρια). Από το συγκεκριμένο ποσό οι στρατιωτικοί σκοπεύουν να αγοράσουν και την τεχνική υποστήριξη των ελικοπτέρων μέχρι το 2020, καθώς και την προετοιμασία και την κατάρτιση των Σουηδών πιλότων.

Το ελικόπτερο UH-60M Black Hawk μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι και 310 χλμ/ώρα, ενώ η επιχειρησιακή του εμβέλεια φτάνει τα 590 χιλιόμετρα. Το Black Hawk είναι σχεδιασμένο για την μεταφορά φορτίων μάζας 1,2 τόνων μέσα στο εσωτερικό του ή μέχρι 4 τόνους με εξωτερική σύνδεση. Το αμερικάνικο ελικόπτερο μπορεί να οπλιστεί με 2 πολυβόλα διαμετρήματος 2,62 και 12,7 χιλιοστών, με σύστημα ναρκοθέτησης καθώς και με καθοδηγούμενους και μη  πυραύλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου