Μαΐου 05, 2011

Κινέζικο μαχητικό τύπου Stealth, J-20 "Black Eagle" έκανε την δέυτερη δοκιμαστική πτήση

Κινέζικο μαχητικό τύπου Stealth, J-20 "Black Eagle" έκανε την δεύτερη δοκιμαστική πτήση


Κινεζικό μαχητικό 5ης γενιάς stealth J-20 "Black Eagle".
Δηλώσεις για την πετυχημένη δεύτερη δοκιμαστική πτήση του κινεζικού stealth μαχητικού πολλαπλών χρήσεων J-20 "Black Eagle" (Μαύρος Αετός) ακολούθησαν τις κινεζικές προειδοποιήσεις του περασμένου Μάρτη ότι βρίσκεται αντιμέτωπη με μια Ασιατική περιοχή διαρκώς αυξανόμενης αστάθειας, όπου οι ΗΠΑ έχουν επεκτείνει την επιρροή τους.

Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν κρίνοντας από τις πρώτες φωτογραφίες πως το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κίνας για την ανάπτυξη του J-20, του ανταγωνιστή του F-22 "Raptor" της Lockheed Martin, του μοναδικού  πλήρως λειτουργικού αυτήν την στιγμή μαχητικού τύπου stealth, προχωράει πολύ πιο γρήγορα απ'ότι αναμενόταν.

Κινεζικό μαχητικό 5ης γενιάς τύπου stealth J-20 "Black Eagle".
Το J-20 είναι αποτέλεσμα του κινεζικού στρατηγικού στρατιωτικού προγράμματος ανάπτυξης με κωδική ονομασία "Project 718" που είχε δρομολογηθεί στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Το J-20 "Black Eagle" είναι ουσιαστικά ένα υπερσύγχρονο  μονοθέσιο μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών χρήσεων 5ης γενιάς, τύπου stealth και σύμφωνα με την "Aviation Week" μέχρι το τέλος του 2010 είχαν κατασκευαστεί δύο πρωτότυπα. Το J-20 έκανε την πρώτη του δοκιμαστική πτήση στις 11 Ιανουαρίου 2011, η οποία διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Φαίνεται να είναι αρκετά μεγαλύτερο και βαρύτερο από τα αντίστοιχα ρωσικό και αμερικάνικο Sukhoi T-50 "PAK FA" και F-22 "Raptor".


Οι τελευταίες φωτογραφίες πιθανώς να οξύνουν κι άλλο τις ανησυχίες για τους στρατηγικούς στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Κίνας, που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν και την κατασκευή και την παράδοση εντός του 2011 του πρώτου αεροπλανοφόρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας, καθώς έναν νέο αντι-ναυτικό βαλλιστικό πύραυλο που μοιάζει να στοχεύει τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα. Οι Αμερικάνοι στρατιωτικοί αναλυτές περίμεναν να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αεροπλανοφόρου τουλάχιστον το 2012.

Βίντεο από την πτήση του κινεζικού μαχητικού 5ης γενιάς J-20 "Μαύρος Αετός":

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου