Μαΐου 02, 2011

Η Βουλγαρία θα ξοδέψει 1.5 δις δολάρια για την ανανέωση των εξοπλισμών της

Η Βουλγαρία θα ξοδέψει 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανανέωση των εξοπλισμών της

MiG-29 της Βουλγαρικής Αεροπορίας
Φωτογραφία του Krasimir Grozev
Το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε πρόγραμμα ανανέωσης  στρατιωτικών εξοπλισμών, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Στα πλαίσια του προγράμματος σχεδιάζεται να αποκτηθούν οπλικά συστήματα και στρατιωτικός εξοπλισμός, που να αντιστοιχούν στις προδιαγραφές του NATO. Για τον σκοπό αυτό θα ξοδευτούν 2 δισεκατομμύρια λέβα (1.5 δισεκατομμύριο δολάρια). Ανάμεσα σε όσα υπολογίζονται να αποκτηθούν: καινούργια μαχητικά αεροσκάφη, στρατιωτικός εξοπλισμός, συστήματα πλοήγησης για το Ναυτικό της και συστήματα επικοινωνίας.

Στο εξοπλιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνοντα συνολικά 13 σημεία προτεραιότητας, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι η αγορά 8 νέων μαχητικών πολλαπλής χρήσης. Όπως διευκρινίζει το πρακτορείο "ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ" (ИТАР-ТАСС), για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών θα ξοδευτεί περίπου το μισό από το προαναφερθέν ποσό. Οι κύριοι υποψήφιοι για την αγορά είναι τα αμερικάνικα μαχητικά F-16C/D Fighting Falcon, τα σουηδικά JAS 39C/D Gripen NG, και το ευρωπαϊκό Typhoon. Η αρμόδια στρατιωτική υπηρεσία θα αποφασίσει για το είδος του μαχητικού το 2012.

Πρώην φρεγάτα Westdiep, νυν Gordi
Συνολικά, μέχρι το 2020 οι ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες της Βουλγαρίας αναμένεται να κρατηθούν στο επίπεδου του 1,5 τοις εκατό επί του ΑΕΠ. Μέρος των χρημάτων η Βουλγαρία θα λάβει από τις ΗΠΑ, ως στρατιωτική ενίσχυση. Το μέγεθος της βοήθειας αυτής πιθανότατα θα κυμανθεί στα εκατό εκατομμύρια δολάρια. Μέρος αυτών των χρημάτων θα δαπανηθεί για τον εκσυχρονισμό των φρεγατών τύπου Drazki (αγορασμένες από το Βέλγιο φρεγάτες τύπου Wielingen: Wandelaar, Wielingen και Westdiep), οι οποίες θα εξοπλιστούν με καινούργιους πυραύλους surface-surface που μπορούν να πλήττουν στόχους πέρα από την γραμμή του ορίζοντα.

Εκτός αυτού, η Βουλγαρία επιθυμεί να επεκτείνει χρόνο λειτουργίας των μαχητικών MiG-29 που χρησιμοποιεί ήδη, μέχρι το 2025-2030. Τον Φεβρουάριο του 2011 είχε ανακοινωθεί, ότι το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας αιτήθηκε πληροφορίες για την αγορά νέων ή μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών, που θα αντικαταστήσουν τα γερασμένα πλέον σοβιετικής κατασκευής MiG-29. Προς το παρόν στην Αεροπορία της Βουλγαρίας υπάρχουν 16 από αυτά.

Τα τελευταία μερικά χρόνια η Βουλγαρία μείωνε σταθερά τις στρατιωτικές της δαπάνες. Το 2008 ξόδευε για αμυντικές δαπάνες το 2.4 τοις εκατό επί του ΑΕΠ, το 2010 το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο σημείο 1.74%, ενώ το 2011 στο 1.3%. Και λόγω της μείωσης των εξοπλιστικών δαπανών, η χώρα κατάφερε να συρρικνώσει το έλλειμμα το κρατικού προϋπολογισμού από 3.9 % στα 2.5 % το 2011. Από το 2004 η Βουλγαρία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της απέναντι στην συμμαχία οφείλει να ξοδεύει για αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον 2 τοις εκατό επί του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου